gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
nedelja, 14. jul 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Konzul Republike Srbije u Solunu obišla delove Halkidikija pogođene nedavnim nevremenom
+ larger fontnormal font- Smaller font
logo mspKonzul-žeran Republike Srbije u Solunu Dragana Glišić, po nalogu prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića, obišla je juče delove Halkidikija zahvaćene nevremenom koje je pogodilo Grčku.

U Neos Marmarosu, koje je u tom delu Grčke najviše pogođeno nevremenom, konzul Srbije susreo se s predstavnikom turističke agencije Sabra koji je preneo da se situacija stabilizovala i da je obezbeđena struja i voda. Predstavnik Sabre istakao je da je sreća da niko nije stradao budući da je taj deo Grčke pogodio vetar uraganske jačine.

U Nea Mudanji konzul Srbije obišla je zdravstvenu ustanovu uverivši se da nema zadržanih državljana Republike Srbije. Konzul Glišić sastala se sa šefom civilne zaštite zaduženim za poluostrvo Kasandra H. Seritisom koji je potvrdio da je situacija stabilna, i da struju i vodu ima 95% poluostrva. Istakao je da se ne očekuje u narednim danima nevreme takve jačine, ali da će vanredna situacija uvedena 10. juna trajati između 15 i 20 dana, ali ne zbog opasnosti po ljudske živote, već zbog odštetnih zahteva za imovinu, vozila, puteva i oštećene infrastrukture.

Najviše građana žalilo se na oštećena kola. Prvi korak jeste da građani kontaktiraju svoju osiguravajuću kuću koja treba da pošalje veštaka da proceni štetu na vozilu. Drugi korak je pribavljanje potvrde o šteti, koja se može dobiti u vatrogasnoj službi između Kasandre i Afitosa (Kasandria, 63077 Halkidiki, tel; 0030 237 40 22 19).

Konzul Dragana Glišić razgovarala je i sa direktorom zdravstvene ustanove u kojoj je smeštena povređena devojčica, državljanka Srbije, od koga je dobila uverenje da je njeno zdravstveno stanje stabilno.