gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 11. септембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мароко и Србија сагласни да оснаже билатералне односе у духу пријатељства, сарадње и поштовања принципа територијалног интегритета и националног суверенитета
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP Maroka_11._septembar_2018Званична посета министра спољних послова и међународне сарадње Краљевине Мароко господина Насера Бурита Србији 10. и 11. септембра 2018. године, у циљу одржавања политичких консултација на министарском нивоу, била је успешна и представљала је могућност за продубљивање размене мишљења о питањима од заједничког интереса и наставак међусобне одличне координације у међународним организацијама.

Састанак је омогућио усаглашавање ставова две земље о њиховом територијалном интегритету, као и о важности политичког решавања регионалних сукоба, у складу са резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација које пружају уверљиву и озбиљну основу за преговоре који чувају територијални интегритет обе земље.

У том циљу, Мароко и Србија су се сагласили да оснаже билатералне односе у духу пријатељства, сарадње и поштовања принципа територијалног интегритета и националног суверенитета.

Ова посета такође има за циљ јачање економских веза са Србијом како би се достигао ниво који истински одражава одличне политичке односе. Посета господина Бурита се реализује неколико дана уочи одржавања Семинара под насловом „Пословање са Мароком", који ће окупити представнике водећих мароканских институција укључујући CGEM, AMDIE, MASEN и ADA, као и десетине пословних људи који долазе у Београд ради успостављања нових партнерстава и пословних могућности, у циљу формирања Пословног савета Марока и Србије.

Размена мишљења са високим званичницима Србије обухватила је успостављање снажног партнерства, као и израду мапе пута за његову консолидацију кроз одржавање 2. заседања Мешовите економске комисије децембра 2018. године у Рабату.

Министри Дачић и Бурита потписали су Меморандум о споразумевању између две земље у области омладине и спорта, који ће омогућити размену стручних знања, искустава и јачање билатералних односа.