gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 09. јул 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић у Лондону на Самиту о Западном Балкану
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-panel2Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић учествовао је данас у Лондону на панелу „Будућност Берлинског процеса" који је одржан у оквиру Самита о Западном Балкану.

Поред министра Дачића на панелу су учествовали и министри спољних послова Македоније и Црне Горе.

У уводној речи шеф српске дипломатије честитао је на веома доброј организацији скупа. Истакао је да је „Берлински процес" у протекле четири године, потврдио да је потенцијал сарадње у овом формату, као и у оквиру „Западнолаканске шесторке", веома широк.

На данашњем панелу дискутовало се и о владавини права, слободи медија, укључивању цивилног друштва у процесе, посебно европске.

Министар је одговарао на питања учесника и оценио да, нажалост, није све у спровођењу реформи, које Србија иначе доста успешно спроводи, већ да постоје и друге препреке које успоравају процесе у региону, па и европске интеграције.

„Свако од нас у региону има свој план и динамику спровођења реформи, желећи да што више укључи све актере у друштву, па и цивилно друштво који је њен велики део", истакао је шеф српске дипломатије.

Подвукао је да се прошлост не може мењати, али да је сигурно да се будућност може исправљати како би било свима боље.

„Превазилажењем политичких проблема у региону, економски и трговински односи, па и идеја о Регионалној економској зони, ће довести до резултата, јер је то прави пут", нагласио је он.

Министар је подсетио је да су медији слободни да пишу и питају шта их занима, али да се не очекује од влада да им говоре шта да пишу или чак шта да не пишу.