gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 15. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Србија за обнављање сарадње са Замбијом
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -_mip_zambijeПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са министром иностраних послова Републике Замбије Херијем Калабом.
Министар Дачић је на конференцији за новинаре након састанка рекао да је ово прва посета неког замбијског званичника на овако високом нивоу после дугог низа година и да је министар Калаба дошао на његов позив.

Министри спољних послова Србије и Замбије сложили су се да је потребно развијати традиционално пријатељске односе две земље, који потичу из доба бивше Југославије, и да ваља унапредити трговинску размену која сада износи само 27.000 долара.

„Ето до чега је довела политика ненеговања пријатељства", изјавио је шеф српске дипломатије и нагласио да је у Министарству спољних послова покренуо иницијативу да Србија обнови пријатељске односе са многим земљама Африке, Латинске Америке и Азије.

Шеф српске дипломатије је указао да обнављање билатералне сарадње треба да се огледа у чешћим политичким контактима, али и у међусобним подршкама. Министар Дачић изразио је захвалност Замбији на принципијелном ставу, јер та земља није признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије.
„Њихов став је за нас веома коректан и прихватљив, а то значи да они сматрају да без договора не треба повлачити било какве једностране потезе'', рекао је Дачић.

Министар Калаба је рекао новинарима да је тужно што Србија и Замбија нису неговале односе кроз економску размену, која је сада скоро па непостојећа и додао да његова земља жели сарадњу нарочито у области економије, културе, војске, пољопривреде и спорта. Он је нагласио да је пословна заједница Београда добродошла у Замбији.

Калаба је поновио да његова земља није признала једнострано
проглашену независност Косова и Метохије и да неће донети никакву одлуку док дијалог Београда и Приштине не буде приведен крају.