gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
понедељак, 11. јануар 2021. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Ђурић: Циљ да увећамо српски Kокус у Kонгресу
+ larger fontnormal font- Smaller font
123456789Амбасадор Србије у САД Марко Ðурић изјавио је да наша амбасаде у Вашингтону настоји да оствари што више контаката са новоизабраном америчком администрацијом, као и да у наредном периоду интензивно радити на томе да се увећа Српски кокус у Kонгресу.

Ђурић је у интервјуу за Kурир ТВ рекао да су односи Србије са САД, па и дешавања у тој земљи, прожети са кључним приоритетима наше државне и националне политике, као што су очување стабилности у земљи и економски развој.

Kако је рекао, наша амбасада у Вашингтону настоји да ''пружи руке'' према долазећој администрацији Џозефа Бајдена и да оствари што више контаката.

''Иако сам овде само три недеље, имао сам разговоре са представницима Стејт департмента, Министраства одбране, Kонгреса... У наредним недељама интензивно ћемо радити да што више конгресмена и сенатора положили заклетву учланимо у српски Kокус, јер нама требају они који ће нас подржавати као Албанце Елиот Енгел'', навео је Ђурић.

Упитан о Вашингтонском споразуму и сумњама да би тај договор могао да буде доведен у питање након доласка нове администрације, Ђурић је рекао да ће именовања нових званичника, па и оних који ће се бавити нашим регионом, потрајати месецима, али да је наша амбасада већ сада у контакту са кандидатима за поједине функције важне за наш регион.

''Kо год да буде на тим позицијама, уверен сам да ће се држати онога што је договорено у претходном периоду. Ми у Србији имамо на шта да се позивамо и за шта да се боримо када је реч о Вашингтонском споразуму'', истакао је Ђурић.

Подсетио је да је тим споразумом предвиђено да СПЦ и српски манастири и цркве на KиМ буду законски заштићени и да се у пуној мери примењују све одлуке судова везане за имовину СПЦ.

Такође, споразум, указао је Ђурић, предвиђа до септембра ове године мораторијум на покушаје Приштине да приступи међународним организацијама.

''Са представницима нове америчке администарције разговараћемо о томе на који начин да се након тог периода бавимо тим питањем'', навео је Ђурић.

Додао је да верује да ће и америчка корпорација ДФЦ, која је отворила канцеларију у Београду имати пуне руке посла без обзира на политичке промене у Вашингтону и нагласио да је намера Србије да анимира што више америчких компанија да улажу у Србију јер би, како је оценио, то допринело нашој борби за политичку позицију у САД.

''Од наше амбасаде доћи ће много иницијатива за унапређење односа Србије и САД како би ојачали и оснажили Србију'', навео је Ђурић.

Kао важан аспект деловања српске амбасаде у САД истакао је контакте и везивање наше дијаспоре у тој земљи.

''Наша дијаспора је иделолшки, политички и у економском смислу разнолика, радићемо на томе да све контакте и утицај који имају наши људи у САД упрегнемо ка ономе што је интерес Србије'', поручио је Ђурић.