gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
ponedeljak, 25. maj 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Pariz: Stalna delegacija u Unesku podelila specijalnu poruku ministra Dačića povodom Dana Afrike
+ larger fontnormal font- Smaller font
altDan Afrike obeležen je u Unesku 25. maja. Istog dana, u Srbiji se obeležava Dan prijateljstva sa narodima Afrike. Tim povodom, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je specijalnu poruku ministrima spoljnih poslova afričkih zemalja koju je Stalna delegacija Srbije pri Unesku distribuirala predstavnicima ovih država.
 
U specijalnoj poruci se navodi:
 
"Ovom prilikom upućujem Vam najsrdačnije pozdrave i čestitke povodom Dana Afrike. Drago mi je da se ovaj dan obeležava, na prigodan način, i ove godine, uprkos aktuelnoj krizi izazvanoj globalnom pandemijom Kovid -19, između ostalog i u Unesku.

Republika Srbija snažno podržava aktivnosti Uneska u afričkim zemljama i Uneskov Prioritet Afrika. U tom kontekstu, sa velikim zadovoljstvom je doneta odluka da ove godine finansijski podržimo manifestaciju „Nedelja Afrike" u Unesku i nadamo se da će se uskoro stvoriti uslovi za njeno održavanje.

Dan Afrike se poklapa i sa Danom prijateljstva sa narodima Afrike koji je 2017. godine, odlukom Vlade Republike Srbije, uvršten u kalendar najvažnijih dana u godini u našoj zemlji i obeležava se svakog 25. maja. Ovaj dan za nas je, pre svega, simbol istinske želje da posvećeno gradimo i negujemo odnose sa Afrikom, na temeljima tradicionalnog prijateljstva koje datira još iz perioda SFRJ.

Republika Srbija je čvrsto opredeljena za razvoj svestrane saradnje sa afričkim zemljama, a obeležavanje Dana prijateljstva sa narodima Afrike dodatni je podsticaj obogaćivanju naših odnosa novim sadržajima, gde svakako istaknuto mesto pripada oblastima kulture, obrazovanja i drugih segmenata rada Uneska. U tom kontekstu, posebno bih izdvojio višegodišnji program stipendija za mlade iz afričkih zemalja za studiranje na univerzitetima u Srbiji.

Primite, ekselencijo, izraze mog osobitog poštovanja, uz uverenje da je Afrika u Republici Srbiji uvek imala i imaće iskrenog prijatelja i partnera za saradnju na svim poljima, uključujući ona obuhvaćena radom Uneska."