gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
понедељак, 13. април 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Вашингтон: Брифинг са амбасадором Матковићем
+ larger fontnormal font- Smaller font
altАмбасадор Ђерђ Матковић био је главни говорник на специјалном онлајн брифингу, који је 13. априла организовала "Српско-америчка лидерска конференција" (САЛК) из Илиноиса.

Конципиран у виду разговора амбасадора Матковића са модератором Илијаном Тодоровић, адвокатом из Њу Орлеанса и председником САЛК-а Александром Ђуричићем, и одговарања на питања која су стигла путем друштвених мрежа, брифинг је емитован уживо на Фејсбук страници ове организације.

Поред актуелне теме, борбе против заразне болести Ковид-19, мера које се спроводе у Србији и прогноза последица на привреду, тематика питања била је највећим делом везана за помоћ српским држављанима у САД, евакуационе летове, права двојних држављана, сарадњу Амбасаде са Српским кокусом у Конгресу САД, као значају регистрације наше дијаспоре на попису становништва у САД.

У оцени свеукупних билатералних односа Србије и САД на политичком и економском плану, амбасадор Матковић је издвојио сарадњу у области одбране, а посебно Војске Србије и Националне гарде Охаја, која је поставила основ за развој сарадње Србије и Охаја у различитим областима.