gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
subota, 29. februar 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dan državnosti Srbije obeležen širom sveta
+ larger fontnormal font- Smaller font
 
altDan državnosti Srbije, 15. februar, obeležen je u našim predstavništvima širom sveta kulturnim manifestacijama i aktivnostima na kojima smo ugostili strane zvaničnike i ugledne javne ličnosti.
 
Nijagarini vodopadi osvetljeni su u bojama srpske zastave na centralnoj proslavi Dana državnosti Srbije u Kanadi, koja je 15. februara organizovana na Trgu „Nikola Tesla" na Nijagari.
 
Maneken Pis, turistička atrakcija Brisela, obučen je u srpsku narodnju nošnju na ceremoniji na kojoj su kolege iz Ambasade poslužile zvanice pogačom.
 
briselpis1

Državni ministar unutrašnjih poslova Indije Kišan Redi bio je počasni gost prijema koji je naša Ambasada priredila u bašti rezidencije u Nju Delhiju. Prijemu je prisustvovao veliki broj indijskih zvaničnika, poslanici u Gornjem i Donjem domu Parlamenta, istaknute ličnosti iz sveta umetnosti, kulture i sporta i naši državljani koji žive u Indiji.
 
india serbian_embassy

Na prijemu u hotelu "Tirana Internacional", glavni gost bio je predsednik Albanije Iljir Meta koji je došao sa svojim najbližim saradnicima. Bio je tu i bivši predsednik države Alfred Moisiu, a o svečanosti su izvestili brojni albanski mediji.
 
albanija

Počasni gost u Egiptu bio je ministar turizma i antikviteta Khaled El Enani na prijemu koji su u hotelu „Meriot" 25. februara priredile naše kolege iz Ambasade.
 
alt

Zamenik ministra spoljnih poslova Belorusije Oleg Kravčenko govorio je u Minsku o istorijskom prijateljstvu, kulturnoj i duhovnoj bliskosti dva bratska naroda, a o prijemu je izvestila Državna informativna agencija "Belta".
 
alt
 
Ambasada u Alžiru organizovala je 23. februara svečani prijem u hotelu „Sofitel" na koji su došli visoki predstavnici Vlade, Kautar Kriku, ministarka nacionalne solidarnosti, porodice i položaja žena i Arezki Baraki, ministar vodnih resursa. Uz lokalne proizvode, gosti su imali prilike da probaju i srpsku hranu i pića, dok su na velikim ekranima u sali gledali lepote Srbije u spotovima TOS-a.
 
alt

U istorijskom zdanju naše ambasade u Ankari, koje je pod zaštitom Turske kao kulturno dobro, organizovan je prijem za 250 zvanica, među kojima ministar za omladinu i sport Mehmet Kasapolu, zamenik MIP-a Faruk Kajmakči, komandant turske mornarice, admiral Adnan Ozbal, sa pripadnicima Generalštaba. „Diplomatik obzerver" i dnevnik „Haber lutfen" objavili su izveštaj s prijema.
 
alt
 
Pored prijema za zvanice iz diplomatskog kora, u okviru proslave Dana državnosti, Ambasada u Budimpešti je u zadužbini SPC „Tekelijanum", za predstavnike srpske dijaspore, organizovala predstavu „Jovan Dučić – poslednja pesma".
 
alt
 
U Ambasadi u Brazilu, 20. februara je održan koktel za našu dijasporu, koja pretežno živi u Braziliji, a prijem je bio prilika za povezivanje i negovanje vrednosti i tradicije naše domovine.
 
brazil
 
Ambasada u Meksiku priredila je muzički program u kome je pijanista Herardo Pajan izveo neke od najlepših srpskih melodija. Zvanicama su poslužena jela srpske nacionalne kuhinje.
 
meksiko
 
U vodećim japanskim medijima na engleskom jeziku „Japan tajmz" i „Japan njuz" objavljeni cy specijalni prilozi o Srbiji, s autorskim tekstom ambasadora Nenada Glišića.
 
 
japan
 
Ambasada u Norveškoj Dan državnosti je obeležila koncertom u Filharmoniji u Oslu. Nastupao je hor „Balkan nord", koji čine naši operski pevači i akademski muzičari.
 
alt
 
Prijem i koncert povodom Dana državnosti održan je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci. Nastupila je prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu mecosopran Nataša Jović-Trivić, u klavirskoj pratnji Igora Vlajnića, dirigenta u Hrvatskom narodnom kazalištu "Ivana Pl.Zajca".
 
alt

Kako je Dan državnosti obeležen u Kongresnoj biblioteci Srbije u Vašingtonu možete videti u izveštajima „Glasa Amerike" i portala „Pavlović tudej".
 
vasington

Tokom prijema, ambasador u Iranu Dragan Todorović je dao intervju za „Iran Pres" u kome je govorio o generalno dobroj saradnji dve zemlje, a posebno u parlamentarnoj diplomatiji.
 
alt
 
Španski časopis „Diplomat" objavio je, povodom Dana državnosti, intervju s našom ambasadorkom Katarinom Lalić u kome je objasnila zašto Srbi slave Sretenje i govorila o spoljno-političkim prioritetima Srbije.