gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
petak, 13. decembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Moskva: Otvorena izložba posvećena arhitekti Nikolaju Petroviču Krasnovu
+ larger fontnormal font- Smaller font
altIzložba posvećena velikom ruskom arhitekti Nikolaju Petroviču Krasnovu, od čije smrti se navršilo 80 godina, otvorena je 13. decembra u Domu ruske emigracije nazvanom po Aleksandru Solženjicinu u Moskvi.

Izložene su skice najznačajnijih arhitektonskih radova i akvareli Krasnova, koji je radio na projektovanju i građenju najznačajnijih državnih zdanja, crkava i spomen-obeležja i u Srbiji. Malta i Srbija su imale počasni status na otvaranju izložbe jer je Krasnov, tokom svog emigrantskog života, nakon odlaska iz Rusije posle Oktobarske revolucije, proveo ostatak života na Malti i u Srbiji, gde je živeo do smrti, 1939. godine.

Emitovan je dokumentarni film o Krasnovu u kome je, između ostalog, prikazano i nedavno otvaranje spomenika ovom velikom arhitekti u Beogradu, na malom Tašmajdanu.

Na otvaranju izložbe govrili su Viktor Moskvin, direktor Doma, Tatjana Irinarhova, načelnik Odeljenja za međunarodne veze Doma, Irina Fomina, kustos Muzeja u Livadiji i u svojstvu počasnih gostiju ambasador Malte u Rusiji Pjer Ađius i ministar savetnik u ambasadi Srbije u Rusiji Slavoljub Carić.

Carić je, odajući poštu slavnom Krasnovu, pobrojao njegove najvažnije radove u Beogradu: zgrade Vlade, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva finansija, zdanje Arhiva Srbije, most kralja Aleksandra I itd. TV „Rusija K" prenela je njegovu izjavu u okviru emisije posvećene kulturi.

U zvaničnom delu otvaranja izložbe, nastupao je umetnik Viktor Leonidov sa pesmom „Srbija" koja govori o boravku ruskog kadetskog korpusa u Beloj Crkvi i Srbiji, u vreme između dva svetska rata.