gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
петак, 13. децембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Москва: Отворена изложба посвећена архитекти Николају Петровичу Краснову
+ larger fontnormal font- Smaller font
altИзложба посвећена великом руском архитекти Николају Петровичу Краснову, од чије смрти се навршило 80 година, отворена је 13. децембра у Дому руске емиграције названом по Александру Солжењицину у Москви.

Изложене су скице најзначајнијих архитектонских радова и акварели Краснова, који је радио на пројектовању и грађењу најзначајнијих државних здања, цркава и спомен-обележја и у Србији. Малта и Србија су имале почасни статус на отварању изложбе јер је Краснов, током свог емигрантског живота, након одласка из Русије после Октобарске револуције, провео остатак живота на Малти и у Србији, где је живео до смрти, 1939. године.

Емитован је документарни филм о Краснову у коме је, између осталог, приказано и недавно отварање споменика овом великом архитекти у Београду, на малом Ташмајдану.

На отварању изложбе говрили су Виктор Москвин, директор Дома, Татјана Иринархова, начелник Одељења за међународне везе Дома, Ирина Фомина, кустос Музеја у Ливадији и у својству почасних гостију амбасадор Малте у Русији Пјер Ађиус и министар саветник у амбасади Србије у Русији Славољуб Царић.

Царић је, одајући пошту славном Краснову, побројао његове најважније радове у Београду: зграде Владе, Министарства спољних послова, Министарствa финансија, здање Архива Србије, мост краља Александра I итд. ТВ „Русија К" пренела је његову изјаву у оквиру емисије посвећене култури.

У званичном делу отварања изложбе, наступао је уметник Виктор Леонидов са песмом „Србија" која говори о боравку руског кадетског корпуса у Белој Цркви и Србији, у време између два светска рата.