gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
četvrtak, 12. decembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Pariz: 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske obeleženo u Nacionalnoj skupštini
+ larger fontnormal font- Smaller font
altU Nacionalnoj skupštini u Parizu 11. decembra upriličen je prijem povodom 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Francuske, u organizaciji Živke Park, poslanice Republike u pokretu i predsednice Poslaničke grupe prijateljstva. Prijemu su prisustvovale državna sekretarka za evropske poslove Ameli de Monšalan i ambasadorka Srbije Nataše Marić.

Predsednica Grupe prijateljstva Park je istakla da joj je izuzetna čast što je kao dete srpskih imigranata u prilici da lično radi i doprinosi produbljivanju odnosa i jačanju ekonomskih i kulturnih veza između dve zemlje. Državna sekretarka De Montšalan je konstatovala da se mali broj zemalja može pohvaliti dugovečnim i svestranim odnosima i zaključila da će Francuska biti iskren partner Srbiji na njenom evropskom putu. Ambasador Marić je ukazala na obim bilateralnih odnosa na političkom, ekonomskom i kulturnom planu i značaj njihovog jačanja, te je pozvala prisutne da i sami preuzmu inicijativu u pravcu unapređivanja odnosa između Francuske i Srbije.

Prisutnima su se obratile i zvanice iz poslovnih, kulturnih, akademskih i diplomatskih krugova: Mari-Anž Debon, potpredsednica kompanije Suez, Emanuel Menanto iz kompanije Vinci Airports, dr Stanislav Sretenović sa Instituta za savremenu istoriju, rediteljka Mila Turajlić i direktor Direkcije za kontinentalnu Evropu Frederik Mondoloni.