gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
sreda, 11. decembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Adis Abeba: Promocija prvog etiopskog stripa zasnovanog na istinitoj priči
+ larger fontnormal font- Smaller font
altU Ambasadi Srbije u Adis Abebi 11. decembra održana je promocija stripa „Aga", prvog takvog umetničkog izraza ikada objavljenog u Etiopiji. Sponzor izdanja je Republika Srbija.
 
U Etiopiji je opštepoznata priča o Adbisi Agi, rođenom oko 1920, junaku Drugog italijansko-abisinskog rata, i njegovim jugoslovenskom prijateljima Juliju i Stefanu. Prema Abdisinom dnevniku, koji je u Etiopiji veoma znana literatura, nakon ranjavanja 1937, on je zarobljen i prebačen u Italiju, gde je osuđen na osam godina zatvora. Kao patriota i nesutrašivi borac, držan je pod posebnom prismotrom. Ipak, sa šestoricom Jugoslovena, Abdisa je utekao i u šumama se spojio sa drugom grupom odbeglih zarobljenika, uglavnom Jugoslovena i Engleza. Na nagovor Abdise, oni su se vratili u logor i oslobodili mnoge zarobljenike. Predvođeni Abdisom, jednim britanskim majorom i jednim Jugoslovenom (čije se ime različito navodi, ali najčešće stoji Julije) preživeli su nastavili da se bore protiv Italijana i Nemaca. Ima indicija da su se borili ne samo u Italiji već i u Jugoslaviji. Legenda kaže da su Abdisa i njegov jugoslovenski prijatelj ušli dzipom u oslobođeni Rim noseći zastave Etiopije i Jugoslavije.
 
alt
 
Abdisina hrabrost decenijama je inspiracija Etiopljanima. Iako je neko vreme bio zaboravljen, na njega je, po predanju, cara Hajla Selasija, podsetio maršal Tito, kome je Abdisino junaštvo bilo poznato, i Abdisa je dobio odgovarajući čin i postao carev telohranitelj. Umro je krajem sedamdesetih godina HH veka.
 
alt
 
Na promociji stripa govorili su Danijel Mesfin, predsednik Udruženja etiopskih patriota, organizacije koja okuplja ratne veterane i njihove potomke i poštovaoce, Minas Halefom, autor stripa, Adis Alem Abdisa, ćerka Abdise Age, i ambasador Aleksandar Ristić, dok je penzionisani general Vasihun Negatu, ratni drug Abdise iz rata sa Somalijom 1964, održao prigodno slovo i autoru i ambasadoru dao po primerak svoje knjige sećanja.
 
alt
 
U salonu Ambasade bilo je preko sto gostiju, među kojima su, pored građana zainteresovanih za umetnost, strip i istoriju, bili i Nebijat Getačov, portparol Ministarstva inostranoh poslova Etiopije, Vorkneh Aklilu, savetnik ministarke kulture i turizma, dva poslanika iz Doma narodnih predstavnika, princ Bedemarijam Makonen, unuk cara Hajla Selasija, ambasadori i diplomate, Etiopljani koji su studirali u Srbiji, naši državljani koji žive u Etiopiji, kao i prijatelji i porodica autora i Abdise. Posebno interesovanje izazvali su organizovani dolazak i prisustvo etiopskih starih ratnika, njihovih poštovalaca i nekadašnjih oficira, od kojih je jedan star 102 godine.
 
alt
 
Ovaj događaj, koji je privukao veliku pažnju javnosti i medija, učvrstio je partnerske odnose Srbije i Etiopije na još jednom polju – u oblasti kulture. Vest su preneli amharski i oromski servis Bi-bi-sija, Etiopska novinska agencija ENA i drugi.