gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
četvrtak, 28. novembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Peking: Intervju ambasadora Bačevića za portal „Ženmin Žibao Haivai"
+ larger fontnormal font- Smaller font
altU intervjuu za portal „Ženmin Žibao Haivai" u okviru serijala „Ambasadori u Kini", pod naslovom „Kinezi su među najdobrodošlijim gostima", ambasador Milan Bačević je govorio o bilateralnim odnosima Srbije i Kine i o utiscima o kineskom preobražaju tokom svog diplomatskog mandata.

„Četrdesetih godina prošlog veka, narodi dve zemlje su bili na zajedničkoj strani antifašističke borbe. Nakon postizanja nacionalnog oslobođenja, početkom pedesetih godina, dve zemlje su uspostavile diplomatske odnose, što je ujedno označilo početak srpsko-kineskog prijateljstva. Uzajamno razumevanje i podrška počivaju na temeljima visokog međusobnog političkog poverenja i uzajamne podrške u pitanjima od najvažnijeg interesa. Visok nivo političkog poverenja između Kine i Srbije urodio je plodom na planu pragmatične saradnje. To se, pre svega, odrazilo na uvećanje kineskih investicija i inženjerskih poduhvata u projektima energetske i saobraćajne infrastrukture. Revitalizacija i izgradnja jednog od bloka termoelektrane „Kostolac", poverena je kineskoj kompaniji, kao i partnerstvo u upravljanju najvećim rudnikom bakra u Srbiji", istakao je ambasador Bačević, dodajući da saradnja dve zemlje ima veliki potencijal, posebno u oblastima inovacija i veštačke inteligencije.

„Ženmin Žibao Haivai" je vebsajt i nova medijska platforma inostranog izdanja partijskog dnevnika, pokrenut 2012. godine. Portal sadrži analitičke i informativne tekstove o kineskim aktuelnostima, međunarodnim dešavanjima i inostranim medijskim osvrtima o HP Kini. Namenjen je kineskoj dijaspori ali je i važan izvor informacija vodećim svetskim medijskim kućama, kao i kineskim medijima u inostranstvu.