gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
utorak, 19. novembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Toronto: Izložba eksponata o hrabrosti i stradanju Srba u Velikom ratu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Izloba u_GK_Toronto_7Izložba ordenja, medalja, zahvalnica i drugih eksponata na temu učešća, hrabrosti i stradanja srpske vojske u Prvom svetskom ratu otvorena je od 19. do 26. novembra u Generalnom konzulatu u Torontu. Povod za izložbu je obeležavanje potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu, ali i interesovanje srpske zajednice u Kanadi, među kojima su potomci solunskih boraca, da izlože javnosti deo nasleđenih, privatnih kolekcija ordenja i priznanja izuzetne vrednosti.

Otvaranju izložbe su, između ostalih, prisustvovali poslanik u Ontarijskom parlamentu Tom Rakočević, generalni konzul Poljske Kšištof Gželjček, konzul Sjedinjenih američkih država Ejpril Hajne i vicekonzul Oven Flečer, konzul Severne Makedonije Adnan Memed, konzul Meksika Luj Kastaneda, profesori sa Fakulteta istorije i Medicinskog fakulteta na Univerzitetu Toronto i Jork Univerzitetu i mnogi drugi. Otvarajući izložbu, gostima se obratio generalni konzul Vasilije Petković, koji je izneo istorijske činjenice o Velikom ratu u Srbiji i učešću kanadskih dobrovoljaca u medicinskom korpusu.

Izloba u_GK_Toronto_5

U prvom segmentu izložbe arhitekta Miloš Pavlović izložio je kolekciju priznanja koja su dodeljena njegovom pradedi lekaru Milošu Borisavljeviću, učesniku svih ratova u Srbiji krajem 19. i početkom 20. veka, predsedniku Srpskog društva Crvenog krsta i jednom od osnivača Medicinske škole u Beogradu.

IzlozbaT

Goran Brelih, stariji potpredsednik u kompaniji „Kešmen i Vejfild ULC" izložio je privatnu kolekciju ordenja koja obuhvata vredne primerke. Prikazani su i uramljeni segmenti osam svezaka strip-antologije pod nazivom "Linije fronta" posvećene obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata, koje je priredio Zoran Moro u svojoj izdavačkoj kući "Sistem komiks". „Srpska nacionalna akademija u Kanadi" svoj doprinos dala je izložbom fotografija koje su ovekovečile momente kroz koje je prolazila slavna srpska vojska.