gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
četvrtak, 07. novembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Tokio: Sećanje na slikara i vajara Milana Tucovića
+ larger fontnormal font- Smaller font
slikarAmbasada u Tokiju je, u saradnji sa tokijskom galerijom „Steps", organizovala 7. novembra sećanje na prerano preminulog srpskog slikara i vajara Milana Tucovića (1965-2019).

Ambasador Nenad Glišić je, zahvaljujući se japanskim prijateljima i ljubiteljima dela umetnika na odzivu, podsetio na dugogodišnju saradnju Milana Tucovića sa Japanom još od prve izložbe njegovih dela u Tokiju 2013. godine.

Uz reči pijeteta zbog preranog gubitka jednog od najuspešnijih i najdarovitijih srpskih umetnika srednje generacije posvećenih magičnom realizmu, podsetio je da je Milan Tucović boravio u Japanu i u martu ove godine kada su njegovi radovi bili izloženi zajedno sa radovima dvojice japanskih umetnika u galeriji jednog od najuglednijih japanskih univerziteta Vaseda.

slikar1

O životu i radu slikara i o njegovim posebnim vezama i ljubavi prema Japanu govorili su i njegovi japanski prijatelji - vlasnik galerije „Steps" Masami Jošioka, prijatelj Milana Tucovića iz studentskih dana iz Beograda i profesor engleskog jezika na Šoua ženskom univerzitetu Mucumi Kišijama i profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu Kajoko Jamasaki.

slikar2

Prisutni su imali prilike da vide slike Milana Tucovića sa japanskim motivima nastale tokom njegovog boravka u Japanu u martu ove godine koje je galerija „Steps" ustupila Ambasadi za ovu priliku, kao i jedan od njegovih radova iz mladosti.