gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
недеља, 20. октобар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Удине: ГК Стојиљковић на XV Међународном форуму европског региона – Аквилеја
+ larger fontnormal font- Smaller font
altГенерални конзул у Трсту Ивана Стојиљковић била је један од панелиста на тему "Западни Балкан - увек на листи чекања" на XV Међународном форуму европског региона – Аквилеја, 18. и 19. октобра у Удинама.

Конференција окупља представнике академске заједнице, привреднике, НВО и студенте из региона централне Европе.

Обраћајући се скупу, ГК Стојиљковић рекла је да је Србија, као правни наследник бивше Југославије, била један од оснивача „Покрета несврстаних", и да је увек заговарала поштовање права, независности и суверенитета малих земаља, уз регионалну сарадњу и заједничко деловање са осталим земљама. Истакла је да је Србија данас на путу ка ЕУ и да је то стратешко опредељење наше земље и захвалила се Италији која пружа подршку на овом путу.

Говорећи о значају да грађани Србије постану равноправни грађани ЕУ, навела је основна права која су сада ускраћена држављанима Србије, као што су непризнавање факултетских диплома, непризнавање возачких дозвола, тешко стицање боравишних дозвола, тешко остваривање права на обједињавање пензија.

Подсећајући на велика страдања која је доживео српски народ од Јасеновца до бомбардовања 1999. године, истакла је да нико на Балкану толико не жели мир, стабилност и сарадњу колико то желе Срби.