gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
субота, 19. октобар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Скопље: Захвалница Филмског фестивала „Богородичин покров" уручена амбасадорки Дивјак-Томић
+ larger fontnormal font- Smaller font
f-festivalAмбасадорка у Северној Македонији Душанка Дивјак-Томић добила је, заједно са још 6 амбасадора, Захвалницу Филмског фестивала „Богородичин покров" у оквиру којег су, од 14. до 19. октобра приказани филмови из Србије, Русије, Мађарске, Чешке, Румуније, БиХ и Грчке.

Амбасадори су у својим говорима изразили наду да ће поменута манифестација трајати дуги низ година и наставити са промоцијом хуманих и духовних вредности.

На фестивалу су приказана два филма из Мађарске, аутора Милана Кићевца филмског продуцента српског порекла, који живи у Будимпешти. Први је документарни филм „Маестро" о руском редитељу Јурију Ракитину који је због бољшевичке револуције емигрирао у Србију и постао незаобилазни део њене позоришне историје. Други филм Милана Кићевца „Сеобе трају вечно", говори о богатом српском наслеђу у Мађарској - споменицима, музејима и многобројним другим знамењима. У филму говоре његова светост патријарх Иринеј, др Динко Давидов (САНУ), професор Мило Ломпар и многи други.

alt

О отварању четвртог по реду Међународног филмског фестивала посвећеног духовним, хуманим и културним вредностима у Кинотеци у Скопљу писао је најтиражнији дневни лист „Вечер".