gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
петак, 12. април 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Осло: Србија активна на Фестивалу Франкофоније
+ larger fontnormal font- Smaller font
altАмбасада Србије представила се на Фестивалу Франкофоније у Ослу два пута – организовањем такмичења у знању о поезији, визуелној уметности, писању, рецитовању, певању и фудбалу у француском Лицеју 19. марта, и на вечери балканског и балтичког фолклора у Афричком културном центру 29. марта.

У квизу у Лицеју учествовало је око стотину ученика узраста од десет до дванаест година. Одржан је и квиз знања на коме је постављен сет питања о Србији, како би деца учила кроз забаву и упознавала различите земље и континенте.

На такмичењу су учествовале екипе Белгије, Француске, Србије, Мађарске, Египта, Грчке, Марока, Мексика, Швајцарске, Аустрије и Пољске. Амбасада је, захваљујући Туристичкој организацији Србије, за такмичаре нашег тима обезбедила мајице са ознакама Србије и поклоне, качкете са грбом Србије и српске слаткише.

На другом догађају, вечери балтичког и балканског фолклора 29. марта у Афричком културном центру, Србију је представио фолклорни ансамбл удружења наших грађана из Осла РАС, који је извео сплет песмама и игара из Гњилана у ношњама из овог краја.

Одржана је и гастрономска презентација земаља које су учествовале на Фестивалу на којој су, личним ангажовањем особља Амбасаде, за посетиоце припремљени српски специјалитети и послужено вино из Србије.