gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
недеља, 14. април 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Вићенца: Отворена изложба „Србија и Срби: 1914-1918"
+ larger fontnormal font- Smaller font
altИзложба Архива Србије „Србија и Срби: 1914-1918" свечано је отворена 13. априла у Палати Корделина у Вићенци, у организацији Амбасаде Србије у Риму, почасног конзула Србије за Регион Венето Лорете Бађо и Савеза Срба у Италији.

Студенти музичког конзерваторијума "Ариго Педроло" извели су химне Италије и Србије, а ученица српске допунске школе "Свети Сава" Јулија Лазић отпевала је песму "Тамо далеко".

Градоначелник Вићенце Франческо Руко истакао је важност и допринос српске заједнице развоју града и провинције, као најбројније и веома добро интегрисане заједнице. Поред бројних представника српских удружења из региона Венето и Срба који живе у Вићенци, отварању изложбе су присуствовали и општински секретар Вићенце задужен за међународне односе Леонардо Ди Марко, аутор изложбе и архивски саветник Јелица Рељић, јавни тужилац града Вићенце Паоло Даинезе, парох српске цркве у Вићенци протојереј Далибор Ђукић и председник Савеза Срба у Италији Душан Алексић.

alt

Након отварања изложбе у Вићенци, амбасадор Горан Алексић је посетио српску културну заједницу "Арзињано", организацију "Круна" из Скија и присуствовао отварању изложбе фотографија "После 20 година" о бомбардовању СРЈ. Амбасадор Алексић и почасни конзул Бађо обишли су и одељење српске допунске школе "Свети Сава" и поздравили ученике.

alt

Боравак у Региону Венето искоришћен је и у сврху унапређења српско-италијанске економске сарадње, те је у организацији почасног конзула Лорете Бађо 12. априла у Тревизу организована радна вечера са привредницима и представницима пословних удружења Региона Венето, на којој је присуствовао и градоначелник Тревиза Марио Конте. Амбасадор је представио привредни амбијент и погодности за инвестирање у Србији, предности које пружају уговори о слободној трговини, укључујући приступ трећим тржиштима, указавши на континуиран тренд раста привредне сарадње и директних италијанских инвестиција.