gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
петак, 12. април 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Токио: Амбасадор уручио државно одликовање Ецуко Цунозаки
+ larger fontnormal font- Smaller font
odlikovanjeНа свечаном пријему у Амбасади у Токију 12. априла, амбасадор Ненад Глишић уручио је државно одликовање Србије - златну медаљу председници Асоцијације за промоцију музичке размене између Србије и Јапана и члану Друштва Јапан – Србија Ецуко Цунозаки, за дугогодишњи допринос промоцији наше земље у Јапану.

Амбасадор Глишић је истакао залагање Ецуко Цунозаки на промовисању музичке и културне сарадње две земље у периоду дужем од једне деценије, као и њено учешће у различитим хуманитарним манифестацијама и програмима у Србији и Јапану. Посебно је издвојио да је као супруга амбасадора Јапана у Београду организовала бројне манифестације и концерте на којима је и сама учествовала као уметница, а да је своје активности на повезивању две земље наставила и након повратка у Јапан.

odlikovanje2

Ецуко Цунозаки се захвалила на додељеном признању за које је рекла да јој чини велику част, као и да не би могла ништа да постигне без несебичне подршке многих људи, укључујући амбасадора Глишића и Амбасаду у Токију. Посебно је истакла своју захвалност свим грађанима Србије који су након разорног земљотреса и цунамија 2011. године пружили помоћ Јапану, чему је и сама била сведок у Србији.

odlikovanje3

Председница јапанског огранка светског Удружења клавирских педагога Рика Фукуда на клавиру је извела химне Србије и Јапана, док су студенткиње Токијског универзитета за стране студије y народним ношњама одиграле сплет српских народних игара. Реч је о групи која већ више година успешно изводи наше народне игре, а први чланови су посетили Србију и учествовали на радионицама са КУД Бранко Цветковић управо захваљујући напорима Ецуко Цунозаки.

odlikovanje1

Председник Друштва Јапан - Србија и почасни грађанин Београда Тадаши Нагаи у здравици је истакао да је Србија још увек недовољно позната у Јапану, али да захваљујући залагању Ецуко Цунозаки на промовисању српске културе, а посебно српске музике, постаје препознатљива за бројне јапанске грађане. Гостима су послужени традиционална српска јела и пића.