gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
петак, 05. април 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Москва: Округли сто у Амбасади поводом 20 година НАТО бомбардовања
+ larger fontnormal font- Smaller font
M.ok.n1Амбасада и Војно изасланство Србије у Русији организовали су 27. марта округли сто поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања СРЈ, на којем су учествовали амбасадор Славенко Терзић, војни изасланик пуковник Будимир Гајић, руски генерал-пуковник Фјодор Ладигин и генерал-мајор Николај Плотников.

Скупу су присуствовали представници Министарства одбране РФ, Војне академије Генералштаба РФ, као и војни изасланици 18 земаља, међу којима и из земаља-чланица НАТО (Немачка, Чешка, Словачка, Пољска и Бугарска).

Амбасадор Терзић је оценио да суштину трагедије настале НАТО агресијом 1999. најбоље одражава наслов књиге Жака Огарда „Европа је умрла у Приштини".

„Агресијом на СРЈ учињено је неколико опасних преседана - од најгрубљег кршења елементарних принципа међународног права, до врло опасног сценарија обмана и превара међународног јавног мнења", рекао је амбасадор Терзић.

Пуковник Будимир Гајић је подсетио да су и након две деценије сећања жива, као и последице нежељеног сукоба и изнео податке о жртвама и материјалним разарањима током 78 дана бомбардовања. Истакао је да је рат имао експериментални и хибридни карактер, те да ни након 20 година проблем КиМ није решен.

Генерал-пуковник Фјодор Ладигин, који је био на челу ГРУ Генералштаба РФ од 1992. до 1997, навео је да је још почетком деведесетих НАТО поставио задатак рушења СФРЈ, као и да је све било усмерено против Србије.

На тему бомбардовања Југославије, амбасадор Терзић дао је интервју за Радио „Говорит Москва", који је објављен 29. марта. У једночасовном разговору, у емисији „Паметни момци", амбасадор је одговарао и на питања слушалаца.