gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
subota, 09. mart 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Vašington: Koncert srpskih umetnika na Milenijumskoj sceni Kenedi centra
+ larger fontnormal font- Smaller font
koncert1Srpski umetnici održali su koncert „Srbija širom sveta klavira" na Milenijumskoj sceni Džon F. Kenedi centra za izvođačke umetnosti, u organizaciji Ambasade Srbije i Kenedi centra u Vašingtonu, 25. februara.

Nosilac nastupa bila je priznata pijanistkinja mlađe generacije Jasna Popović, koja je programski osmislila koncert u okviru svog međunarodnog projekta „Širom sveta klavira", pokrenutog 2017. godine. Nastupali su i bas gitarista Petar Krstajić i vokalni ansambl „Rosa", dok su vizuelni deo nastupa činila umetnička dela slikara Miljana Suknovića.

Vokalni ansambl „Rosa", koji u svojim nastupima predstavlja staru srpsku tradiciju tzv. netemperovanog pevanja, osnovan je 2014. godine u Njujorku i čini ga pet članica sa tri kontinenta: Aleksandra Denda (Srbija), Tifani Vilson (SAD), Šilpa Anant (Indija), Valentina Blu Lombardi (Italija) i Astrid Kuljanić (Hrvatska).

koncert

Jednočasovni program obuhvatio je solistička i duetna izvođenja poznatih kompozicija iz Andore, Brazila, Izraela, Italije, SAD, Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske i Španije, kao i vokalno izvođenje tradicionalnih srpskih pesama.Salu Milenijumske scene posetilo je više od 250 poštovalaca klasične muzike iz diplomatskog kora, javnog i akademskog života, kao i iz srpske dijaspore.