gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
субота, 09. март 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Вашингтон: Концерт српских уметника на Миленијумској сцени Кенеди центра
+ larger fontnormal font- Smaller font
koncert1Српски уметници одржали су концерт „Србија широм света клавира" на Миленијумској сцени Џон Ф. Кенеди центра за извођачке уметности, у организацији Амбасаде Србије и Кенеди центра у Вашингтону, 25. фебруара.

Носилац наступа била је призната пијанисткиња млађе генерације Јасна Поповић, која је програмски осмислила концерт у оквиру свог међународног пројекта „Широм света клавира", покренутог 2017. године. Наступали су и бас гитариста Петар Крстајић и вокални ансамбл „Роса", док су визуелни део наступа чинила уметничка дела сликара Миљана Сукновића.

Вокални ансамбл „Роса", који у својим наступима представља стару српску традицију тзв. нетемперованог певања, основан је 2014. године у Њујорку и чини га пет чланица са три континента: Александра Денда (Србија), Тифани Вилсон (САД), Шилпа Анант (Индија), Валентина Блу Ломбарди (Италија) и Астрид Куљанић (Хрватска).

koncert

Једночасовни програм обухватио је солистичка и дуетна извођења познатих композиција из Андоре, Бразила, Израела, Италије, САД, Србије, Северне Македоније, Хрватске и Шпаније, као и вокално извођење традиционалних српских песама.Салу Миленијумске сцене посетило је више од 250 поштовалаца класичне музике из дипломатског кора, јавног и академског живота, као и из српске дијаспоре.