gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
четвртак, 04. октобар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Њујорк: Концерт „Путовање кроз звуке Србије" у Карнеги Холу
+ larger fontnormal font- Smaller font
altУ чувеној концертној дворани Карнеги Хол у Њујорку, концертом под називом „Путовање кроз звуке Србије", америчкој публици представили су се српски извођачи који живе у Америци. Представљено је српско музичко наслеђе настајало током седам векова, од средњовековне духовне музике, преко изворне народне музике, и класичне, до џеза.

Публици су се представили протођакон Јован Аничић, женски вокални састав „Роса", пијанисткиња Јасна Поповић, амерички мецосопран Кетрин Вајт у пратњи пијанисте Ђорђа Нешића, џез певачица Алма Мићић, џез гитариста Рале Мићић заједно са шпанским џез пијанистом Абе Рабаде, као и бубњар Марко Ђорђевић са својим триом „Свети".

alt

Концерт је, уз помоћ Генералног конзулата Србије у Њујорку и финансијску подршку Министарства спољних послова, у сарадњи са београдским удружењем Кон Мото, осмислила и организовала њујоршка пијанисткиња српског порекла Јасна Поповић. Она је окупила групу успешних музичких уметника српског порекла који живе и раде у САД, као и стране извођаче који поштују и изводе музику инспирисану српском музичком традицијом.

alt

Извођења дела духовне и изворне музике, композиција познатих српских композитора, оригиналних композиција самих извођача, као и џез обрада познатих народних песама, наишла су на одушевљење публике у Карнеги Холу, која је уметнике наградила громогласним аплаузом.

alt

Концерт је завршен звуцима композиције „Тамо далеко", коју су на бис заједно извели пијанисткиња Јасна Поповић и џез гитариста Рале Мићић. Међу бројном публиком нашли су се представници ГК Турске, Грузије и Црне Горе, амбасадор Србије у САД Ђерђ Матковић, генерални конзул у Њујорку Мирјана Живковић, чланови дипломатског особља Сталне мисије Србије при УН и супруга председника Србије Тамара Вучић.