gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
четвртак, 11. јул 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Отварање Изложбе „Теслин чудесни свет електрицитета" у Њујорку
+ larger fontnormal font- Smaller font
Nikola-Tesla-07-620x350У прелепој дворани "Hall of Sience" у Квинсу, у организацији Генералног конзулата Р. Србије у Њујорку, у сарадњи са Музејом "Никола Тесла" из Београда, отворена је изложба "Tesla's wonderful world of electricity", којом je обележен дан рођења великог научника. Овај свакако највећи и најзначајнији догађај у свету којим се одаје признање Николи Тесли, у години која слови као јубиларна, протекао је изузетно. Програм отворен интонирањем химни Р. Србије и САД пленио је пажњу великог броја посетиоца својом одмереношћу. Присутним представницима културног и јавног живота, поштоваоцима рада Николе Тесле и припадницима дијаспоре, обратили су се организатори изложбе.

У уводном обраћању, Мирјана Живковић, генерални конзул Р. Србије у Њујорку, захвалила се Р. Србији - Граду Београду као и домаћинима, представницима "Hall of Science", који су омогућили да се Никола Тесла након 70 година, на симболичан начин, поново врати у Њујорк. Присутне је подсетила да је Никола Тесла био поносан на своје српско порекло. Такође, се захвалила свима који раде на очувању лика и дела Николе Тесле у Америци. У то име, пригодне поклоне - албуме, које је обезбедило Српско лекарско друштво, уручила је Николи Лончару, председнику Теслине научне фондације, др. Лзубу Вујовићу, председнику Теслиног меморијалног друштва и Jane Alcorn председници Научног центра Тесла у Варденклифу. Њ.К.В. принц Александар Карађорђевић, који је догађају присуствовао у пратњи принцезе Катарине, истакао је да су породица Карађорђевић и он лично поносни на моменат сусрета његовог оца крал>а Петра II Карађорђевића са великим научником у Њујорку давне 1942. године.

Такође је подсетио на бројне младе научнике, српског порекла, који и данас у Америци у области ИТ технологије заузимају водеће положаје. Др. Маргарет Хани (Margaret Honey), председница "Hall of Science", y својству домаћина истакла је да је институција коју представља почаствована приликом да презентује рад једног тако великог научника као што је Никола Тесла. Изложба ће бити отворена до 20. октобра о.г. и омогућиће да многи млади л>уди, који свакодневно посећују Hall of Science, буду у прилици да се упознају са делом Николе Тесле и схвате значај његових открића. Похвалила је саму изложбу која омогућава да се посетиоци, на интерактиван начин, упознају са делима Николе Тесле.

Џејн Алкорн (Jane Alcorn), председница Научног центра Тесла у Варденклифу (Wardenclyffe), подсетила је да је Центар за само шест недеља успео да прикупи 1,3 милиона долара, путем донација л>уди из 130 различитих земал>а, чиме је омогућено да се откупи Теслина лабораторија на Лонг Ајланду и тиме спречи њено пропадање. Такође је истакла да наведени успех није дошао преко ноћи, већ да је Научни центар радио на овом пројекту 18 година, те да је потребно дал>е улагање како би се јединствена лабораторија сачувала и на адекватан начин представила јавности.

Присутнима се обратио и Владимир Јеленковић, директор Музеја Никола Тесла у Београду, који је подсетио на изуме великог визионара који је био испред свог времена и л>уди.

Догађају је присустволо око 200 званица, међу којима посебно истичемо присуство Њ.К.В. принца Александра и Њ.К.В. принцезе Катарине. Такође, присуствовали су и Томас Гало (Thomas Gallo), регионални директор Канцеларије за стране мисије Стејт Департмента, Мајкл Спинелис (Michel Spinellis), амбасадор при УН Р. Грчке, Кула Софиану (Koula Sophianou), генерални конзул Р. Кипра у Њујорку, Зоран Јанковић, генерални конзул Р. Црне Горе у Њујорку и Марина Рогина, жеран - конзул Р. Хрватске у Њујорку.

Бројни гости изразили су организаторима задовољство и похвале на одлично организованој прослави, достојној величини Николе Тесле.
1 2
3 4
5 4
7 8
9 10
11 12
Кључне речи: САД