gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Osnovne organizacione jedinice
četvrtak, 31. oktobar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dnevni bilten 31.10.2013.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

MRKIĆ NA SASTANKU VIŠEGRADSKE ČETVORKE

BEOGRAD, 30. oktobar 2013 (FoNet) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić otputovao je danas popodne u Budimpeštu gde će prisustvovati dvodnevnom sastanku Višegradske četvorke, zapadnog Balkana i Centralnoevropske inicijative, a na skupu će biti i predstavnici Kosova koji će biti predstavljeni u skladu sa važećim sporazumima i rezolucijom 1244. Na sastancima će se razmotriti važne teme poput energije, infrastrukture, transporta, a biće reči i o proširenju EU.
Sastanku, koji organizuje Madarska, trenutno predsedavajuća Višegradske grupe, prisustvovaće i šefovi diplomatija Bugarske, Slovenije, Italije, Litvanije, Austrije, Hrvatske, SAD, kao i zvaničnici balkanskih zemalja kandidata za ulazak u EU.

NIKOLIĆ I PUTIN O INVESTICIJAMA, SRBIJAGASU, NISU...

MOSKVA, 30.10.2013 (Tanjug) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ruski predsednik Vladimir Putin zajednički su u Moskvi konstatovali pozitivne trendove u trgovinskoj razmeni dve zemlje i značajan obim ruskih investicija u Srbiju, uz opasku šefa ruske države da Kremlj ne očekuje poseban tretman za svoje investicije, i da će se problemi rešavati kako to čine prijatelji.
Putin je rekao da je Rusija jedan od glavnih trgovinskih partnera Srbije, i da, posle pada trgovinskog obima u 2012, dinamika ove godine ukazuje na pozitivne tendencije. "Koliko znam, Srbija je danas predstavila veliki broj projekata, vrednih nekoliko milijardi dolara", rekao je ruski predsednik.
Nikolić je uzvratio da je upravo zbog toga želeo da dođe na investicionu konferenciju u Moskvi, te da čini sve da poveže poslovne partnere iz Srbije i Rusije. "Ove godine smo intenzivirali našu ekonomsku saradnju i nadoknadili minus iz prošle godine", rekao je Nikolić. Ocenio je da u odnosima između Srbije i Rusije sve teče dobro, mada ima nekih problema, uglavnom na strani Srbije, i da on očekuje da će biti rešeni. "Nekada ima nesnalaženja, nekada su to ljudi koji nisu za saradnju, nekada ni članovi vlade nisu pažljivi kada donose odluke", rekao je Nikolić i posebno se osvrnuo na jedan od tih problema, koji se tiče duga Srbijagasa, koji, konstatovao je, svakako treba da se reši. "Rešavaćemo pitanja kao što to čine prijatelji", rekao je ruski predsednik i dodao da ih ne treba dramatizovati.
Putin i Nikolić su podelili zadovoljstvo rezultatima NISa. "Radujem se tom poslovnom uspehu, zato što je ta kompanija već za Balkan postala gigant", kazao je Nikolić. Putin se saglasio sa Nikolićem da je NIS ostvario značajne rezultate, navodeći podatak da je od januara do septembra ta kompanija unela u srpski budzet 690 miliona evra. Nikolić je na to dodao da NIS već sada sa 10 odsto popunjava srpski budzet. To na najbolji način, dodao je, zatvara usta protivnicima te investicije koji se samo bave vremenom kada je postignut dogovor, a ne rezultatima.
Nikolić je takođe rekao da se Srbija na investicionoj konferenciji predstavila kao što nikad ranije nije, i da je u Moskvu došla pripremljena, sa čitavim "katalogom projekata". Putin je konstatovao da između dve zemlje postoji dobar obim investicija koji iznosi milijardu i dvesta miliona dolara, koliko je Rusija uložila u Srbiji. "Bez obzira na naše dobre odnose, ne očekujemo nikakav poseban tretman za naše investicije", rekao je Putin.
Na Nikolićevu opasku da se nada da će se uskoro početi sa realizacijom projekta Južni tok, Putin je odgovorio da će sa tim projektom srpska privreda dobiti još milijardu i devetsto miliona evra. Nikolić je naglasio da su uslovi ruske strane više nego korektni i da će Srbija ispuniti sve obaveze koje ima.
Ovo je bio Nikolićev peti susret sa Putinom od kako je došao na čelo Srbije, maja prošle godine. Odnose dve zemlje krasi tradicionalno prijateljstvo, a kao potvrda snažne međusobne podrške maja ove godine potpisana je i Deklaracija o strateškom partnerstvu. Opredeljenje dve države je da se još više unaprede bilateralni odnosi, posebno u ekonomskoj sferi.

NIKOLIĆ: SRBIJA VIŠE NEMA NEPRIJATELjA

MOSKVA, 31.10.2013 (Tanjug) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u Moskvi da je Srbija politički napredovala ove godine i da više nije izopštena iz svetske zajednice. "Srbija je otvorila odavno zatvorena vrata ili neka vrata koja ranije nikad nije ni otvorala i uspostavila ponovo sva svoja stara prijateljstva, Srbija više nema neprijatelja nigde u svetu. O Srbiji niko ne govori ružne reči, Srbija više nije izopštenik iz svetske zajednice", rekao je Nikolić u intervjuu za "Glas Rusije".
I u ekonomskom pogledu Srbija je deo svetske zajednice, rekao je Nikolić, primetivši da će se "velike sile, koje su izazvale svetsku krizu, iz nje nekako izvući, a nama, malima, ostaje da trpimo posledice onoga na šta nismo mogli da utičemo...Zbog toga smo se mi previše zaduživali, ali sada uvodimo novu filozofiju ekonomije, a to je ne uzimati više kredita, ići u strateško partnerstvo, u koncesije, na potpuno drugačiji način obnoviti srpsku privredu", rekao je Nikolić.
Srbija, prema njegovim rečima, intenzivira odnose i sa Rusijom, Kinom, Emiratima, Afrikom. Nažalost, Evropa je jedini kontinent koji ovog časa zaostaje u privrednom razvoju, dodao je on.
Upitan koje događaje iz kulturnog života Srbije izdvaja kao značajne, Nikolić je rekao da je to, pre svega, obeležavanje 1.700 godina hrišćanstva, Milanskog edikta. "I ta završna svečanost u oktobru, kojoj su prisutstvovali svi pravoslavni patrijarsi, među njima i patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril, bila je, čini mi se, jedan od najimpozantnijih skupova, koji su se u poslednje vreme odigrali u pravoslavlju", rekao je on.
Srbija se priprema i za obeležavanje početka Prvog svetskog rata iduće godine, rekao je Nikolić, konstatujući da ima i onih koji će, možda, osuditi Srbiju za izbijanje tog rata. "I mi ćemo se obratiti i Rusiji i Grčkoj, Francuskoj, Engleskoj, saveznicima u Prvom svetskom ratu da dostojno to obeležimo. Mislim da se Rusija uključuje prvi put ove godine u tako jedno obeležavanje", rekao je on. Prema njegovim rečima, apsolutno je prihvatljivo da oni koji su taj rat izazvali i izgubili ga učestvuju, ali je neprihvatljivo da ne učestvuje Srbija, koja je uz Rusiju dala najveće žrtve u svim svetskim ratovima".
Nikolić je podsetio da srpski i ruski narod imaju mnogo sličnosti kao dva otvorena naroda. Srbija, nažalost, nema dovoljno sredstava da svoju kulturu i potencijale, svoju tradiciju dovoljno snažno predstavi u svetu, ali se trudi koliko god može, konstatovao je Nikolić, navodeći kao primer obeležavanje 70 godina od smrti Nikole Tesle u Njujorku prvim spomenikom. "Dakle, ima Srbija čime da se pohvali i mislim da će to biti mnogo jasnije iduće godine", poručio je on.
Rusiju i Srbiju povezuje poseban karakter odnosa, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, na sastanku sa predsednikom Srbije Nikolićem. ""Naši odnosi nemaju samo prijateljski i strateški, već vrlo poseban karakter koji je nastao vekovima unazad zahvaljujući našem narodu"", rekao je Putin. Ruski predsednik je naglasio da ""Rusija ostaje jedan od glavnih trgovinsko-ekonomskih partnera Srbije"", objavio je "Glas Rusije". Predsednik Rusije dodao je i da je "istina da je tokom prošle godine promet opao", ali da "dinamika ove godine daje osnovu za nadu da će se poteškoće prevazići"".

RUSKI MEDIJI: SUSRET NIKOLIĆA I PUTINA – AKCENAT NA EKONOMIJI

MOSKVA, 31.10.2013 (Tanjug) - Ruski mediji izveštavajući o poseti predsednika Srbije Tomislava NIkolića Moskvi i njegovom susretu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom istakli su obećanja Nikolića da će Srbija rešiti probleme, posebno dug za gas, kao i da je akcenat ovoga puta bio na ekonomskim temema.
List Komersant pod naslovom "Tomislav Nikolić u poseti investitoru" piše da su ranije dominirale političke teme poput pitanja Kosova, situacije na Balkanu, članstva u EU a da ovog puta to nije slučaj. Spajajući susret dvojice predsednika i činjenicu da je Nikolić istog dana otvorio najveći do sada Rusko-srpski investicioni forum Komersant navodi: "Srbija koja ima ozbiljne finansijske probleme računa na ruske investicije te predlaže 75 projekata vrednosti sedam milijadi evra." List dodaje da ovoga puta Srbija neće "staviti sve na jednu kartu" te da je prethodnog dana Investiciona konferencija održana u Londonu.
Rosijskaja gazeta, Itar-tas, Interfaks kao najbitnije iz susreta dvojice predsednika izdvojili su obećanje srpskog predsednika da će se rešiti problem dugovanja Srbijagasa Rusiji.
S druge strane državni Prvi kanal prenosi da su predsednici razmatrali početak izgradnje dela gasovoda Južni tok koji ide kroz Srbiju navodeći reči predsednika Nikolića da će uskoro sve biti spremno tj. da su ostale da se reše samo formalnosti vezane za lokacijske dozvole u Vojvodini.
Biznis redakcija Iter-tasa, pak, ističe da je Nikolić tokom razgovora sa Putinom potvrdio da će izgradanja Južnog toka kroz Srbiju početi u decembru.

DAČIĆ: ODNOSI S LONDONOM U STRATEŠKOM INTERESU SRBIJE

LONDON, 30.10.2013 (Tanjug) - Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je strateški interes Srbije da obnovi dobre odnose s Velikom Britanijom, jer su joj potrebni jaki saveznici na Zapadu. "Strateški interes Srbije svakako jeste da dođe do obnavljanja dobrih političkih odnosa s Velikom Britanijom, kao što je to bilo u mnogim političkim dešavanjima na početku i sredinom prošlog veka", rekao je Dačić u Londonu, posle razgovora sa zamenikom britanskog premijera Nikom Klegom. "Mislim da su potebne češće političke konsultacije kako se ne bi desila situacija kao što je sada, da Velika Britanija i Nemačka podnesu non-pejper, kada je reč o pregovaračkom okviru, već takve stvari treba rešavati ranije, i to direktno u dogovoru i konsultacijama sa samim Londonom", rekao je Dačić.
Podsećajući da je Britanija, istorijski gledano, bila važan partner Srbije, Dačić je rekao da je razgovarao s britanskim zvaničnicima i o eventualnoj poseti Beogradu britanskog premijera Dejvida Kamerona.
Britanija, prema Dačićevim rečima, bezuslovno podržava Srbiju na njenom evropskom putu i ne zalaže se za postavljanje bilo kakvih novih uslova, već samo insistira na tome da se obaveze preuzete Briselskim sporazumom sprovedu do kraja, što za Srbiju, kako je istakao, nije sporno. "Možemo očekivati, kao što je (Vilijem) Hejg rekao, da ta odluka (Evropskog saveta) u decembru (o zvaničnom otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom) bude samo tehničke prirode i da najkasnije do kraja januara tehnički počnu pregovori o članstvu Srbije u EU", kazao je on.
Dačić je ukazao i na značaj pokretanja investicionog ciklusa, dodajući da je srpska delegacija u Londonu razgovarala s velikim brojem kompanija i banaka o mogućnostima investicija u Srbiji. Konferencija "Srpski investicioni dan" bila je veoma dobro posećena i nadam se da će to rezultirati obnavljanjem ekonomskih veza, naveo je on, posebno u oblasti energetike, infrastrukture, poljoprivrede, IT tehnologija, kao i u pripremi zajedničkih projekata na bilateralnom i regionalnom planu.
Potpredsednik britanske vlade Nikolas Kleg je posle sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem na svom Tviter nalogu objavio da su razgovori bili "dobri".

VUČIĆ SA SAMARASOM O TEŠNjOJ SARADNjI

BEOGRAD/ATINA, 30.10.2013 (Tanjug) - Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sastao se danas u Atini sa predsednikom Vlade Grčke Antonisom Samarasom, sa kojim je razgovarao o uspostavljanju tešnje bilateralne saradnje dveju zemalja, kako u političkim tako i u ekonomskim odnosima, saopštio je kabinet vicepremijera.
Potpredsednik Vučić je pozvao premijera Samarasa da podstakne grčke privrednike na intenzivnija ulaganja u Srbiji, a dva zvaničnika su razmenila mišljenja o krizi u obe zemlje, navodi se u saopštenju. "Vučić je čestitao Samarasu na uspešno sprovedenim reformama i najavio odlučnost Srbije da sprovede reforme i ojača srpsku privredu u narednim godinama. Potpredsednik srpske Vlade zahvalio se na političkoj podršci koju Grčka pruža Srbiji, a premijer Grčke obećao podršku teritorijalnom integritetu i evropskim integracijama Srbije", navedeno je u saopštenju.
Kako je ranije prenela grčka agencija ANA, Samaras je ukazao da se u Grčkoj čini sve kako bi se prevazišla kriza, naglasivši da se u tom cilju čine i mnoge žrtve. "Sada svi očekuju opipljive rezultate", rekao je grčki premijer, koji je, takođe, podsetio na veoma dobre bilateralne odnose Srbije i Grčke.

KIM

EŠTON: IZBORI KLjUČNI KORAK NAPRED ZA DEMOKRATIJU NA KIM

BRISEL, 31.10.2013 (Tanjug) - Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton pozvala je danas srpske i kosovske vlasti da još danas reše sve nesuglasice u vezi sa predstojećim lokalnim izborima na Kosovu i ukazala da će EU pažljivo pratiti njihov tok.
Ešton je navela da je "mnogo ljudi u Prištini i u Beogradu naporno radilo na pripremi izbora" i odala priznanje predsedniku vlade Srbije Ivici Dačiću i kosovskom premijeru Hašimu Tačiju na hrabrosti i viziji koje su pokazali potpisivanjem i primenom Briselskog sporazuma. "Danas ih pozivam da demonstriraju istu viziju i hrabrost kako bi obezbedili da izbori budu pošteni i inkluzivni", istakla je ona. "Evropska unija će veoma pažljivo pratiti tok izbora", upozorila je Ešton, pozvavši Dačića i Tačija da još danas razreše sva otvorena pitanja.
Prema njenim rečima, izbori 3. novembra su ključnog značaja za budućnost Kosova i važan element u primeni Briselskog sporazuma i procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. Izborni proces mora da predstavlja korak napred u učvrsćivanju demokratije na Kosovu, dodala je ona.

SRBIJA – EU

MIHAJLOVIĆ SA DELEGACIJOM EVROPSKOG PARLAMENTA

BEOGRAD, 30.10.2013 (Tanjug) - Srbija ulaže napore da dobije što povoljnije rokove za usaglašavanje domaćeg sa evropskim standardima u oblasti velikih ložišta, izjavila je danas ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, koja je naglasila da je jedan od strateških prioriteta Srbije povećanje energetske efikanosti. Srbija se trudi da obezbedi dovoljno vremena kako bi u potpunosti primenila evropske standarde u toj oblasti, uz istovremeno osiguravanje energetske stabilnosti zemlje, rekla je Mihajlović, na sastanku sa delegacijom Odbora za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane (ENVI) Evropskog parlamenta.
Delegaciju Evropskog parlamenta, koju je predvodila potpredsednik odbora Krista Klas, zanimalo je šta Srbija preduzima u pogledu unapređenje kvaliteta vazduha, smanjenja emisije štetnih gasova iz termoelektrana, borbe protiv klimatskih promena, uključenosti šire javnosti u donošenje odluka, značajnih za životnu sredinu i zdravlje stanovništva.
Tokom diksusije naglašena je dobra saradnja ministarstva sa organizacijama civilnog društva po pitanju zaštite životne sredine, i najavljeni da će još više biti uključeni u pripremu za pregovore o članstvu Srbije u EU.
U razgovoru sa evropskim parlamentarcima predstavljeni su rezultati rada i planovi ministarstva na usklađivanju domaćih zakona sa zakonodavstvom EU, kao i uspostavljanja informacionih sistema i izveštavanja u životnoj sredini, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.
Ministar Mihajlović upoznala je evropske parlamentarce rezultatima strateških ciljeva iz oblasti energetike i zaštite životne sredine do 2020. godine, koji se podudaraju sa ciljevima definisanim "Strategijom EU 2020". Reč je o poslovima, koji se prvenstveno odnose na smanjenje emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte, povećanje učešća obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji energije i povećanja energetske efikasnosti.
Mihajlović je predstavnicima Evropskog parlamenata ukazala na zakone koje je Srbija donela iz oblasti zaštite životne sredine i sa projketima koji se finansiraju iz sredstava EU, a razgovarano je i o korišćenju obnovljivih izvora energije, kao perspektivi razvoja, ne samo u Srbiji, nego i u svim državama članicama EU. Upoznala ih je i sa pripremama Srbije za početak pristupnih pregovora sa EU u oblasti životne sredine, a dogovoreno je da razgovori sa delegacijom ENVI budu nastavljeni i intenzivirani.

RUŽIĆ O NAJVEĆIM IZAZOVIMA NA PUTU KA EU

KRUŠEVAC, 30.10.2013 (Tanjug) - Ministar bez portfelja zadužen za evropske intergacije Branko Ružić izjavio je danas da je Srbija napravila velike korake u procesu evropskih intergacija i da će najveći izazovi ka punopravnom članstvu biti finansijski kapacitet za sprovođenje reformi društva i naš mentalitet.
Ružić je napomenuo da su izazovi do sada, kada je reč o Srbiji, bili političke prirode. "Imali smo sijaset problema sa kojima smo se sučeljavali u prethodnih 20 godina. Mislim da smo sve te probleme rešili na adekvatan način", rekao je Ružić Tanjugu u Kruševcu.
On je dodao da je ova Vlada predvođena premijerom (Ivicom) Dačićem i prvim potpredsednikom (Aleksandrom) Vučićem pokazala kredibilitet i potpisivanjem briselskog sporazuma i njegovom implementacijom dokazala da zaista želi da razveže taj poslednji gordijev čvor, a to je normalizacija odnosa Beograda i Prištine. "Očekujem, ono što mnogi ne očekuju, da najveći izazov na našem putu ka punopravnom članstvu u EU bude budzet, odnosno finansijski kapacitet za sprovođenje reformi društva koje radimo zbog sebe i naš mentalitet. Smatram da je mnogo važno da građanima objasnimo da niko sa strane neće doći da reformiše naše društvo u interesu građana, nego da to moramo raditi sami", istakao je Ružić.
Odgovarajući na pitanje da li je moguće da Srbija otpočne pregovore sa EU u decembru, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije izrazio je uverenje da će se međuvladina konferencija kojom će se simbolično otpočeti proces političkog pregovaranja održati ili u decembru ili do kraja januara. "Ono što nas očekuje, to je najvažniji dokument koji će opredeliti sudbinu i dinamiku ovog procesa, a to je pregovarački okvir koji očekujemo 20. decembra", rekao je Ružić i istakao da je od vremenskog okvira bitnija struktura pregovaračkog, rekavši da je u tom pogledu blagi optimista.
Govoreći o predstojećim izborima na KiM, Ružić je izneo uverenje da će izlaznost na njima biti veća u opstinama južno od Ibra, a očekuje da će na "severu prevagnuti mudrost" i da će Srbi shvatiti da sada imaju jedinstvenu priliku da preuzmu sudbinu u svoje ruke. Ružić očekuje da će izlaznost na jugu biti oko 60 odsto, a da će Srbi na severu, kako je rekao, shvatiti da imaju priliku da oni budu ti koji odlučuju o svojoj egzistenciji, infrastrukturnim projektima i svemu onome što čini lokalnu samoupravu. "A nakon toga se otvara jedan važan mehanizam, odnosno instrument koji će im omogućiti da daju jasan politički impuls kosovskom društvu - a to je Zajednica srpskih opština", rekao je Ružić Tanjugu u Kruševcu. On je izrazio očekivanje da će 3.novembra, a zatim i u drugom krugu izbora za gradonačelnika, sunarodnici na Kosovu i stranke, lista "Srpska", ali i, kako je rekao, sve ostale koje su predvođene od ljudi koji su poslušali poruku iz Beograda da se na izbore izađe, igrati veoma značajnu ulogu u funkcionisanju lokalnih samouprava.

EKONOMIJA

SERTIĆ: USKORO KONKRETIZACIJA VEĆINE PROJEKATA

MOSKVA, 30.10.2013 (Tanjug) - Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić izjavio je večeras Tanjugu da je investiciona konferencija Srbije u Moskvi bila izuzetno uspešna, jer je čak 30-ak od 74 predloga projekata ozbiljno razmatrano, a konkretni razgovori o njihovoj realizaciji očekuju se u narednih mesec dana.
Ruski investitori su najviše interesovanja pokazali u oblasti energetike, građevinarstva i turizma, kazao je Sertić nakon završetka današnjeg skupa u organizaciji PKS, a u saradnji sa Trgovinsko - industrijskom komorom Ruske Federacije. Sertić smatra da će bar 60 do 70 odsto od ukupnog broja predloženih projekata ozbiljno biti uzeto u razmatranje, dodajući da će u narednim danima biti novih razgovora u oblasti agrobiznisa, imajući u vidu specifičnost i složenost te oblasti. On je napomenuo i da će u oblasti energetike za neke projekte biti vođeni razgovori na najvišem državnom nivou, a za neke će firme direktno međusobno komunicirati.
Privreda Srbije je potencijalnim ruskim investitorima - predstavnicima više od 100 preduzeća iz te zemlje, na konferenciji kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić predstavila predloge projekata u vrednosti od sedam milijardi evra. Na skupu su potpisana i dva dokumenta - ugovor o zajedničkom ulaganju i saradnji Spektra iz Čačka i Metromeda iz Omska, i pismo o namerama između Majevica holdinga iz Bačke Palanke i TESE Voronjež.