gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Интервјуи
субота, 16. мај 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Србија треба у дипломатији да користи што више своје брендове
+ larger fontnormal font- Smaller font
thumbnail IMG-20200516-WA0000Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић гостујући у Јутарњем програму на Happy TV и говорећи о дипломатским активностима Србије, истакао је да ће ускоро бити отворен конзулат Републике Србије у Монаку, где је почасни конзул наше земље Горан Ђоковић.

Министар је, овом приликом, истакао и да Србија треба у дипломатији да користи што више своје брендове, као што је српски тенисер Новак Ђоковић за кога су га питали многи светски државници.

"Новак увек пита шта можемо да урадимо. Радовао се сваком повлачењу признања Косова. Многи светски државници су ме питали за њега, а ја сам га звао да им пошље лоптице или рекет са аутограмом", рекао је Ивица Дачић и додао да дипломатији земље велики допринос пружају држављани који својим радом и достигнућима презентују нашу државу на најбољи начин, те их као такве треба истицати.

Шеф српске дипломатије изразио је забринутост због дешавања у Црној Гори.

Дачић је рекао да до сада није забалежено да се у некој земљи хапси владика Српске православне цркве.

''Први пут долазимо у ситуацију да малтене почиње братубилачки рат између Срба и Црногораца, ма како се ко звао. Замислите да ми сада хапсимо муфтије или бискупе'', рекао је Дачић.

Министар је оценио да је Република Србија, када се подвуче црта, добро прошла у борби против коронавируса са смртношћу око два одсто, као и да ће наша држава вероватно ускоро прогласити крај епидемије.

Ивица Дачић сматра и да ће Covid-19 бити централна тема председничких избора у САД, односно порекло вируса и однос са Кином, као и да ће по том питању Бела кућа водити борбу са глобалистима.