gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Интервјуи
среда, 30. април 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Интервју Ивице Дачића за „Блиц”
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-blicПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић у интервјуу за "Блиц" открива који ће му бити први задаци на новом месту, шта ће бити са дипломатским пасошима, али и о односима унутар СПС-а.

Први циљ на новом радном месту биће, како каже, да у Србију доведе на самит шефове држава или влада Европе, Русије и САД, чланица ОЕБС, којом Србија следеће године председава.

Који вас први послови очекују?

- Први скуп на којем ћу присуствовати је Комитет министра спољних послова Савета Европе. Ту ће засигурно тема расправе бити Украјина и однос са Русијом. Очекује се да ће доћи и Сергеј Лавров, руски шеф дипломатије. Следеће недеље је Конференција министара ЕУ и западног Балкана у Солуну. То је веома важан састанак јер ће у јуну бити анализа шта смо урадили и докле смо стигли у европским интеграцијама. Трећи догађај, у мају, јесте Комитет министара спољних послова несврстаних у Алжиру. Иначе, Србија следеће године председава ОЕБС-у, а то је посао министра спољних послова. Настојаћу да за то време у Београду буде одржана седница Комитета савета министара спољних послова ОЕБС-а, али ако међународне прилике буду дозвољавале, предложићу да код нас буду самит шефова држава или влада.

Да ли ће држава задржати неутралан став када је реч о кризи на релацији ЕУ-САД-Русија?

- Да. Тај став ће бити изнет већ на Савету Европе, где је битно да Србија задржи принципијелан однос. Ми поштујемо територијални интегритет сваке земље, чланице УН, укључујући и Украјину, али са друге стране Србија се никада неће прикључити било којим санкцијама против Русије јер је реч не само о нама пријатељској држави, економском и политичком партнеру, већ и о држави која никада није уводила санкције према Србији.

Хоћете ли наставити преговоре о Косову?

- Наставак дијалога још није заказан. Међутим, када је реч о дијалогу, ствари су потпуно јасне, преговарачки процес је на нивоу премијера. Тако је и започет. Спреман сам да дам и свој допринос колико је то потребно премијеру.

Да ли ће коначно бити постављени амбасадори у важним државама?

- Сва упражњена дипломатска места, а која су кључна- попут Берлина, Вашингтона и Пекинга- биће убрзо попуњена. Али о персоналним решењима нисмо још увек разговарали и та одлука није само на мени, већ и на премијеру и председнику државе.

Да ли ће бити смена у министарству или одузимања дипломатских пасоша свима који су га добили преко везе?

- Уколико се испостави да је било неких административних пропуста у досадашњем раду Министарства, они ће бити исправљени. Када то кажем, мислим и на дипломатске пасоше ако је било кршења прописа приликом њиховог додељивања. Оно што је сигурно јесте да нећу правити партијско министарство јер циљ ми је да спољни послови буду најбоља позитивна референца Србије. Наредних дана сагледаћу ситуацију у Министарству и предложићу одређена решења.

Како сте се осећали када сте одлазили из МУП-а?

- Опростио сам се са свима с којима сам сарађивао протеклих шест година. И сигурно је да то не може да прође без емоција. Морам да признам да сам и отишао убрзо са свечаног опроштајног коктела да ме не би савладале емоције. Новом министру желим успех и имаће моју подршку и помоћ за све што му је потребно.

Да ли у СПС има функционера који су незадовољни уласком у власти да ли је то претња вама на месту лидера странке?

- О уласку у Владу смо донели једногласну одлуку на органима странке. Све приче које се појављују у јавности могу да буду само одраз личног става појединца или њиховог незадовољства неучешћем у власти. У суштини, не постоји подела у СПС. Свако може да тражи да се одлуке преиспитају, али на страначким органима. На седницама у СПС сам рекао да, ако неко има нешто против, изађе и тако каже или да се сам кандидује ако има нешто против мене, а ја сам већ победио међу четири кандидата. Ми ћемо ускоро донети одлуку о Конгресу СПС јер странка мора да има и нову политику, али ће се бирати и нови чланови органа.
Кључне речи: Ивица Дачић