gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo
петак, 24. јун 2011. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Војна обавеза
+ larger fontnormal font- Smaller font
Народна Скупштина Републике Србије донела је 15.12.2010.г. Одлуку о обустави обавезе служења војног рока („Сл. гласник РС", бр. 95/10).

Одлука о обустави обавезе служења војног рока предвиђа да се:

- обавеза служења војног рока у Војсци Србије обуставља са одслужењем војног рока последње партије војника упућене у 2010.г., а односи се и на регруте који су, због приговора савести, служење војног рока заменили цивилном службом;

- од 01.01.2011.г., упућивање на служење војног рока у Војсци Србије вршиће се по принципу добровољности у складу са Законом о војној, радној и материјалној обавези („Сл. гласник РС", бр. 88/09 и 95/10).

РЕГУЛИСАЊЕ ВОЈНЕ ОБАВЕЗЕ

Након усвајања Одлуке о обустави служења војног рока, држављанин Републике Србије, који борави у иностранству, подлеже обавези увођења у војну евиденцију дипломатско-конзуларног представништва и обавези служења у резервном саставу.
Регрути и лица у резервном саставу која путују у иностранство на боравак дужи од једне године, дужни су да се пријаве најближем дипломатско-конзуларном представништву ради увођења у војну евиденцију у року од 30 дана од дана преласка државне границе.
Држављани Републике Србије који стално бораве у иностранству дужни су да се пријаве најближем дипломатско-конзуларном представништву ради увођења у војну евиденцију у календарској години у којој навршавају 18 година.
Увођењем у војну евиденцију дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, сматраће се да је држављанин Републике Србије регулисао војну обавезу.
За држављане Републике Србије, који нису служили војни рок, Центри Министарства одбране за локалну самоуправу ће по службеној дужности доносити решења о превођењу у резервни састав када лице наврши 30 година.
Решења о превођењу у резервни састав држављанима млађим од 27 година, под условом да испуњавају услове из члана 44. и 66. став 4. Закона о радној, војној и материјалној обавези, биће доношена на њихов захтев.

СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА

Ступањем на снагу Одлуке о обустави обавезе служења војног рока, служење војног рока се извршава по принципу добровољности. Добровољно служење војног рока је регулисано Уредбом о начину и поступку добровољног служења војног рока у Војсци Србије ("Сл.гласник РС", бр. 07/11).
Заинтересовани држављанин Републике Србије, који бораве у иностранству, пријаву за добровољно служење војног рока са оружјем подноси најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.

ВОЈНА ОБАВЕЗА И ОТПУСТ ИЗ ДРЖАВЉАНСТВА РС

За држављане Републике Србије, који су извршили законску обавезу увођења у војну евиденцију, не постоји сметња за отпуст из држављанства Републике Србије.


ЗАКОН О АМНЕСТИЈИ

Народна Скупштина усвојила је 23.03.2010.г. Закон о амнестији (Сл.гласник РС бр. 18/10) којим су амнестирани сви починиоци кривичних дела у вези са служењем војног рока од 18. априла 2006. године до дана ступања на снагу овог закона.
У припреми је нови Закон о амнестији чијим би усвајањем били oбустављени кривични поступци против свих регрута који су избегавали војну обавезу од априла 2010.г. па до усвајања Одлуке о обустави служења војног рока.


За више информација у вези са војном обавезом, молимо да се обратите најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.