gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mađarska
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Napomena: *bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava

Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Uslov za ulazak državljana R. Srbije u EU je posedovanje putne isprave izdate u poslednjih deset godina, koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma napuštanja teritorije EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Nosiocima biometrijskih pasoša R. Srbije nije potrebna viza za boravak u Mađarskoj i drugim zemljama Šengen zone do 90 dana u periodu do šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava R. Srbije koje je izdala Koordinaciona uprava MUP R. Srbije.

Skreće se pažnja da je policija u Mađarskoj opremljena najsavremenijom tehnologijom, koja omogućava pouzdano otkrivanje lažnih ili prepravljenih ulazno-izlaznih pečata u pasošima. U slučaju da se otkrije neka promena na pečatu, pasoš se oduzima i vraća organu koji ga je izdao tek nakon što bude okončan postupak koji traje od nekoliko meseci do godinu i više dana.

Granični prelazi između R. Srbije i Mađarske
Za putnički i teretni drumski saobraćaj od 0 do 24 časa otvoreni su mađunarodni granični prelazi:
- Reske (Röszke) - Horgoš
- Tompa (Tompa) - Kelebija
Samo za putnički saobraćaj od 0 do 24 časa otvoren je mađunarodni granični prelaz:
- Hercegsanto (Hercegszántó) – Bački Breg

Od 7.00 do 19.00 časova od 1. maja do 1. septembra otvoreni su granični prelazi za putnički saobraćaj:
- Tisasiget (Tiszasziget) - Djala
- Bačalmaš (Bácsalmás) - Bajmok
- Ašothalom (Ásotthalom) - Bački Vinogradi
- Kibekhaza (Kübekháza) - Rabe

Od 1. septembra do 1. maja granični prelazi Tisasiget (Tiszasziget) - Djala, Bačalmaš (Bácsalmás) - Bajmok, Ašothalom (Ásotthalom) - Bački Vinogradi i Kibekhaza (Kübekháza) - Rabe otvoreni su od 6.00 do 18.00 časova.

Za železnički saobraćaj otvoreni su granični prelazi:
- Reske (Röszke)
- Tompa (Tompa)

U toku letnjih i zimskih odmora česte su gužve na auto putevima M1, M5 i M7, kao i na graničnom prelazu Reske (Röszke) - Horgoš, zbog čega se preporučuje vozačima korišćenje i drugih graničnih prelaza.
Informacije o dužini čekanja na graničnim prelazima mogu se naći i na sajtu: www.police.hu

Unos akcizne robe:

Na teritoriju Mađarske lica starija od 17 godina mogu uneti bez carine sledeću akciznu robu:

Alkoholna pića: samo sa akciznom markicom (nije dozvoljeno unošenje pića iz domaće radinosti) i to u sledećim količinama: preko 22% alkohola 1 litar, razna pića i likeri ispod 22% alkohola 2 litre, vina 4 litara, piva 16 litara po osobi.

Cigarete: ako se prelazi granični prelaz na kopnu, železnici ili vodenom putu može se uneti 40 komada cigareta po osobi (2 kutije) ili 20 cigarilosa ili 10 cigara ili 50 g duvana; ako se prelazi granični prelaz na aerodromu može se uneti 200 cigareta ili 100 cigarilosa ili 50 cigara ili 250 g duvana.

Gorivo: osim goriva u rezervoaru vozila, može se uneti još najviše 10 litara u propisnoj kanti.

Što se tiče ostalih uvezenih roba, carina se ne plaća ako njihova vrednost ne prelazi 300 EUR, odnosno 430 EUR ako putuju avionom. Lica mlađa od 15 godina su oslobođena carine ako vrednost uvezene robe ne prelazi 150 EUR.

Za unos lovačkog oružja potrebno je pokazati lovačku dozvolu i poziv od lovačkog društva iz Mađarske ili inostranstva. Na graničnom prelazu se kupuje markica u vrednosti od 3.000 forinti. Dozvolu izdaje carinski službenik na graničnom prelazu.

Više informacija može se naći na sajtu Nacionalne poreske i carinske uprave Mađarske: www.nam.gov.hu

Za unos kućnih ljubimaca potrebno je pokazati dokaz o vakcinaciji.

Nema obaveze posedovanja određenog iznosa novčanih sredstava po danu boravka u Mađarskoj. Ne traži se ni posedovanje zdravstvenog osiguranja prilikom ulaska u zemlju.

Obavezno je prijavljivanje novčanog iznosa u gotovini ako prelazi 10.000 evra. Ovo pravilo važi za gotovinu i za hartije od vrednosti.

Odgovornost prevoznika:

Ukoliko se prilikom granične kontrole ispostavi da putnik ne raspolaže potrebnim dokumentima za ulazak u Mađarsku (pasoš, viza), obaveza prevoznika je da ga vrati odakle je došao. Ukoliko nije u mogućnosti da odmah vrati putnika, troškovi njegovog privremenog smeštaja padaju na teret prevoznika. Ukoliko prevoznik pokrene pitanje obaveze da vrati putnika, uručuje mu se Rešenje koje ga na to obavezuje. Prevozniku koji ne ispuni obavezu vraćanja putnika, nadležni policijski organi izriču kaznu u visini od 3.000 do 5.000 EUR u forintama. Ukoliko se vraćanje ne sprovede u roku od 72 časa, nadležni mađarski organi organizuju povratak putnika o trošku prevoznika.

Napominjemo da pogranični organi Mađarske prilikom svakog ulaska ili izlaska sa teritorije Mađarske redovno kontrolišu i ispravnost saobraćajne dokumentacije vozila i proveravaju da li je vozilo evidentirano u SIS (Schengen Information System) kao vozilo za kojim je raspisana potraga u okviru EU. Vozilo se može naći na spisku potrage ukoliko je ukradeno, kao i ukoliko je učestvovalo u nekom saobraćajnom prekršaju ili krivičnom delu. Poternicu za vozilom u sistem mogu da postave sve članice Šengen zone.

Ukoliko se prilikom kontrole policajcu u kompjuterskom sistemu pojavi upozorenje da je za vozilom raspisana potraga, pogranični organi Mađarske pokrenuće proceduru provere kako bi se utvrdilo da li se zaista radi o traženom vozilu tako što će proslediti upit organima zemlje u kojoj je raspisana potraga. Mađarski organi su dužni da vozača takvog vozila privremeno zaustave i prema pravilima šengenskog sistema imaju pravo da ga zadrže 12 sati. Za to vreme se vrši provera kod nadležnog organa zemlje koja je raspisala potragu. Ukoliko mađarski organi u navedenom vremenu ne dobiju dodatne informacije da se zaista radi o traženom vozilu, dužni su da vozaču vrate dokumenta i vozilo.

TRANSPORT

Od 1.1.2015. godine u Mađarskoj je na snazi uredba kojom su uvedeni oštriji kriterijumi naplate putarine na auto-putevima i pojedinim magistralnim putevima. Uredba predviđa naplatu putarine na magistralnim putevima koji spajaju lokalne puteve sa auto-putevima, kao i delova auto-puteva od granice do prvog isključenja ili prve benzinske pumpe. Naplaćuje se i korišćenje prilaza i obilaznica oko gradova, čije je korišćenje ranije bilo besplatno. Uredbom su uvedene i tzv. županijske vinjete, koje važe samo na teritoriji jedne županije. Godišnje županijske vinjete koštaju 5.000 forinti (oko 15 EUR) i mogu se koristiti samo na deonici auto-puta, koja prolazi kroz županiju za koju su kupljene. Tzv. nacionalne vinjete (za teritoriju cele Mađarske) na godišnjem nivou koštaju 42.000 forinti (oko 130 EUR).

U Mađarskoj se rigorozno kontroliše da li vozilo ima vinjetu, koju je potrebno kupiti pre stupanja na deonicu koja podleže naplati putarine. Kontrola se vrši putem postavljenih kamera i vozila parkiranih duž puteva. Preporučuje se kupovina vinjete pre ulaska u Mađarsku, a ne na prvoj benzinskoj stanici od ulaska u zemlju. Ukoliko vozač nije uspeo da kupi vinjetu ili se greškom uključio na deonicu koja podleže naplati, na raspolaganju ima najviše 60 minuta da kupi vinjetu. Prilikom kupovine vinjete treba obratiti pažnju da li su tačno upisani podaci o vozilu (registarska oznaka vozila, oznaka države, kategorija vozila i rok važenja vinjete), jer mađarski organi kasnije reklamacije ove vrste ne uvažavaju. Za kamione važi obaveza da se tačno pridržavaju putanje kroz Mađarsku koju su naveli prilikom kupovine vinjete.

Vinjete za Mađarsku u našoj zemlji se mogu kupiti u u Beogradu (ul. Braće Jerkovića 110A), Novom Sadu (Futoški put 2), Subotici (Senćanski put bb), kao i na benzinskoj stanici na autoputu E-75 u blizi graničnog prelaza Horgoš.

Deo autoputa M5, od graničnog prelaza Reske do prvog skretanja prema Segedinu, nije besplatan. Nisu besplatni ni magistralni putevi koji spajaju lokalne puteve sa auto-putevima. Naplaćuje se magistralni put M43, koji spaja grad Mako preko Segedina sa auto-putem M5. Naplaćuje se i magistralni put M15, odnosno deonica koja se odvaja od auto-puta M1 kod Mošonjmađarvara do graničnog prelaza Rajka prema Slovačkoj.

Od 1.1.2018. godine obaveza posedovanja vinjete u Mađarskoj proširena je i na auto-put M35 (na delu između 39+700 km i 48+562 km), kao i na auto-put M85 (na delu između 26+800 km i 31+390 km).

Informacije o tome koji putevi se naplaćuju, a koji ne, kao i mapu sa označenim putevima mogu se naći na internet sajtu: http://www.nemzetiutdij.hu/Halozat .

Od marta 2015. godine na putevima u Mađarskoj koristi se 160 pokretnih kamera nove generacije (tzv. Trafipaks uređaji), koje ne mere samo prekoračenje brzine, već beleže i druge prekršaje – nepropisno preticanje, nepropisno prelaženje u drugu saobraćajnu traku, telefoniranje u toku vožnje, nevezan pojas i sl. Na osnovu ovih snimaka, na kojima se jasno vidi lice vozača i registraski broj automobila, prekršiocima se na kućnu adresu dostavlja novčana kazna.

Ukoliko vozilo prilikom kontrole ne raspolaže važećom vinjetom, vlasnik ili korisnik vozila dužan je da plati kaznu u skladu sa kategorijom vozila. Rok za plaćanje kazne iznosi 60 dana. Ukoliko se kazna ne plati u predviđenom roku, njen iznos se drastično uvećava (četverostruko).
Preporučuje se da se potvrda o kupljenoj vinjeti čuva dve godine od njenog isteka.

Prema važećim zakonskim propisima, na teritoriji R. Mađarske može se upotrebiti vozačka dozvola izdata od stranih organa ukoliko dozvola sadrži sledeće: podatke o nosiocu dozvole, njegovu fotografiju, datum izdavanja dozvole, broj, rok važenja pojedinih kategorija, natpis „permis de conduire", naziv i znak države u kojoj je dozvola izdata.

Na putevima na teritoriji Mađarske česte su policijske kontrole saobraćaja i strogo se kažnjava kršenje saobraćajnih propisa (prekoračenje brzine kretanja, vožnja pod uticajem alkohola - tolerancija nula). Prilikom saobraćajne kontrole od vozača se traži posedovanje važeće vozačke dozvole, saobraćajne dozvole, osiguranja i putne isprave odnosno lične karte.
Sankcije za pojedine saobraćajne prekršaje:
-prekoračenje brzine: od 30.000 do 300.000 forinti, ako se prekorači brzina sa 15 km/h kazna je 30.000, u slučaju prekoračenja od 100 km/h kazna je 300.000 forinti;
-za korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje: 20.000 forinti;
-nevezivanje sigurnosnog pojasa: od 10.000 do 30.000 forinti;
-alkohol: ukoliko je količina alkohola u krvi ispod 0.30 gr/litru kazna je do 30.000 forinti, ukoliko je veća, maksimalna kazna je 100.000 forinti.
Pripadnicima policije je zabranjeno da primaju novac, a mandatna kazna se ne može platiti na licu mesta. Kazna se treba platiti u pošti.
U zavisnosti od vrste i težine prekršaja ili krivičnog dela, mogu da se izreknu sledeće sankcije: opomena, mandatna kazna, prijava sudiji za prekršaje ili prijava za pokretanje krivičnog postupka.
Mandatna kazna može da bude u iznosu od 5.000 do 50.000 forinti i policajac može da zadrži vozačku dozvolu na licu mesta.
Rok za plaćanje mandatne kazne je 60 dana.
Prilikom izricanja kazne vozač dobija uplatnicu sa kojom treba da izvrši uplatu u pošti. Kažnjeni vozači se evidentiraju i ukoliko se kazna ne uplati u određenom roku mađarska policija raspisuje međunarodnu poternicu, pa se može desiti da sledeći put kada se prelazi granica lice bude zadržano i sazna da se protiv njega u Mađarskoj vodi postupak.

Mreža drumskih saobraćajnica u Mađarskoj je relativno dobro razvijena i dobrog kvaliteta. Ovo se odnosi pre svega na mrežu auto-puteva. Više informacija o auto-putevima u Mađarskoj, uključujući informacije o propisima, uslužnim centrima, vinjetama i sl, mogu se pronaći na sajtu: www.autopalya.hu.

Kontrola težine teretnih vozila:
Od 1.1.2018. godine na teritoriji Mađarske počela je primena jedinstvenog sistema za kontrolu prekoračenja dozvoljene težine (preopterećenja) vozila. Kontrola se vrši na 89 punktova, koji su raspoređeni ne samo na auto-putevima, već i na regionalnim i sporednim putevima. Sistem kontrole sastoji se od postavljenih kamera (na 74 mesta se koriste postojeći stubovi za kontrolu vinjeta) i od ugrađenih čipova u asfaltu puta. Čipovi mere težinu vozila i alarmiraju kameru koja u slučaju prekoračenja pravi foto snimak vozila i podatke dostavlja u centar za kontrolu. U ovom centru se pomoću informativnog sistema o vlasnicima vozila na osnovu registrarske oznake identifikuju počinioci prekršaja, konstatuje prekršaj, određuje visina kazne i o tome u roku od nekoliko minuta obaveštava najbliža policijska stanica čija patrola potom zaustavlja vozilo i uručuje rešenje o kazni. U slulčaju da policijska patrola to ne učini iz nekog razloga, kazna se dostavlja na adresu vlasnika vozila. Kontrole se vrše ne samo u slučaju teretnih vozila, već i svih vozila gde sistem regisruje prekoračenje opterečenja vozila. Kazne se kreću od 30.000 do 500.000 forinti (300 do 1600 EUR).

Aerodrom u Budimpešti:
Međunarodni aerodrom Franc List (Liszt Ferenc) u Budimpešti jedan je od najvećih na teritoriji Srednje Evrope. Aerodrom ima tri terminala: sa terminala 1, koji se nalazi bliže Budimpešti, ne odvija se putnički saobraćaj; sa terminala 2A odvijaju se letovi unutar Šengen zone; sa terminala 2B odvijaju se svi ostali evropski i prekookeanski letovi. Postoji mogućnost besplatnog parkiranja na aerodromu je 5 minuta. Sajt budimpeštanskog aerodroma je: www.bud.hu .

Železnica:
Železnička mreža u Mađarskoj je srednje razvijena, a kvalitet usluga je različit. Unutar Mađarske se preporučuje putovanje tzv. intersiti linijama između većih gradova gde su okolnosti putovanja višeg kvaliteta. U Budimpešti ima više železničkih stanica. U pravcu R. Srbije vozovi kreću sa železničke stanice Keleti. Informacije se mogu dobiti na tel. broj: +36 1 3719449
Internet sajt: www.elvira.hu

Javni gradski saobraćaj:
U Budimpešti i većim gradovima Mađarske veoma je dobro organizovana mreža gradskog saobraćaja. U Budimpešti cena karte za jednu relaciju, bez obzira na vrstu prevoza (metro, gradski autobusi, tramvaji, trolejbusi), košta 350 forinti. Postoji mogućnost kupovine paketa od 10 karata (košta 3.000 forinti). Takođe, na raspolaganju je i tzv. Budapest Card, koja se kupuje sa rokom važenja od 24 sata, 48 sati, 72 sata, 96 odnosno 120 sati koja omogućava u navedenom roku neograničeno korišćenje gradskog prevoza u Budimpešti, kao i druge pogodnosti.
Kontrole karata u gradskom prevozu veoma su česte i to posebno u metrou, a kazne u slučaju neposedovanja karte su veoma stroge.

Parking:
Kada se radi o plaćanju parkinga, Budimpešta nije podeljena na zone, nego svaki kvart ima poseban telefonski broj na koji se šalje SMS poruka sa podacima o registarskom broju vozila. Parking se plaća prema dužini vremena parkiranja vozila u navedenom kvartu. Postoji i mogućnost kupovine parking karte na posebnim automatima. Veoma su stroge kontrole i rigorozne kazne za neplaćeno parkiranje kako u Budimpešti, tako i u drugim gradovima Mađarske. Često se događa da se kazne postavljaju već nakon nekoliko minuta. Cene kazne se povećavaju ukoliko se ne plate u naznačenom roku.
Ukoliko se vozilo parkira na 30 minuta, toleriše se 5 minuta od momenta parkiranja vozila, a ukoliko se parkira na 60 minuta toleriše se 15 minuta (period u kome lice traži aparat kako bi platilo parking).
Ukoliko se desi da vozilo odnese „pauk", informacija o tome gde se vozilo nalazi može se dobiti na telefonski broj 00 36 1 3017 500. U Mađarskoj je česta praksa da se na nepropisno parkirano vozilo stavi „kandza". U tom slučaju, na vozilu će biti ostavljena napomena sa telefonskim brojem kome bi se trebalo obratiti.
Vikendom se ne naplaćuje parkiranje u Budimpešti. Skrećemo pažnju na to da ukoliko je u Mađarskoj radna subota (nadoknađuje se zbog državnog praznika), tada se parkiranje naplaćuje.

BEZBEDNOST

Mađarska spada u red bezbednijih zemalja. U slučaju bilo kakvih neprilika na teritoriji Mađarske, sledeći telefonski brojevi mogu biti od koristi:
- Hitna pomoć: 104
- Policija: 107
- Vatrogasci: 105
- Pomoć: 112
- Ambasada R. Srbije u Budimpešti: +36 1 3229 838, +36 1 322 9838
- Auto klub – pomoć na putu: 188
- Turistička policija (od 0 do 24 časa): +36 1 4388 080
- Lekarska pomoć, na engleskom jeziku (Falck SOS Hungary): +36 1 2000 100
- Non stop otvorena apoteka u Budimpešti: Teréz krt 41, +36 1 3114 439

U Budimpešti, na pojedinim lokacijama na kojima se okuplja veći broj turista i drugih gostiju glavnog grada, postavljeni su crveni stubovi na kojima se nalazi taster čijim pritiskom se automatski poziva u pomoć policija.

Krađe na putevima se najčešće dešavaju na odmorištima pored auto-puteva, posebno u sezoni godišnjih odmora i u vreme praznika. Iako mađarska policija ima dosta uspeha u borbi protiv ove pojave, krađe se i dalje dešavaju. Zbog toga je potrebno voditi računa o svojim stvarima i ne ispuštati iz vidnog polja automobil dok se boravi na stajalištu pored puta.

Krađe se dešavaju i u restoranima, kao i u banjama kojih ima na više lokacija u Budimpešti i širom Mađarske.

Turisti u Mađarskoj treba da budu obazrivi i prilikom poseta noćnim barovima, gde strani turisti često postanu žrtve tzv. konzum-devojaka kada računi za piće mogu da dostignu izuzetno visoke cifre.

Ukoliko naš državljanin ostane bez putne isprave, neophodno je da gubitak, odnosno krađu putne isprave i ostalih dokumenata odmah prijavi u najbližoj policijskoj stanici a zatim se obrati Ambasadi R. Srbije u Budimpešti radi izdavanja putnog lista koji služi za povratak u zemlju.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Državljani R. Srbije na osnovu bilateralnog sporazuma o zdravstvenom osiguranja imaju pravo na medicinsku pomoć na teritoriji Mađarske u slučaju hitnih intervencija. U slučaju hitnog zdravstvenog problema potrebno je zvati Hitnu pomoć na tel. broj 104, koja će dati obaveštenje o dežurnim bolnicama u Budimpešti i drugim gradovima. Ukoliko licu bude pružena hitna medicinska pomoć, bolnica u kojoj je pomoć ukazana za nadoknadu troškova lečenja obratiće se Nacionalnom fondu za zdravstveno osiguranje Mađarske, koji će se za za nadoknadu troškova lečenja obratiti Fondu za zdravstveno osiguranje R. Srbije.

NOVAC

Nacionalna valuta u Mađarskoj je forinta (HUF). Sajt Nacionalne banke Mađarske, na kom se može proveriti aktuelni kurs stranih valuta u odnosu na forintu:http://www.mnb.hu .

Bankarske kartice banaka iz R. Srbije mogu se koristiti u Mađarskoj.

Cene usluga robe u Mađarskoj, kao i drugim gradovima Evrope, veoma su različite i zavise od mesta kupovine. Najpovoljnije cene su u velikim tržnim centrima i manjim mestima. Cene namirnica u Mađarskoj su u proseku na nivou cena u R. Srbiji.

Različitost cena važi i za restorane. U većim gradovima postoje restorani gde se radnim danima nudi meni po prihvatljivim cenama (tzv. biznis lanč) i restorani gde se za određeni iznos (od 3.200 do 6.000 forinti po osobi) može konzumirati hrana i piće bez ograničenja količine.

Svi hoteli u Mađarskoj odgovaraju evropskom nivou predviđenom za datu kategoriju. Cene smeštaja zavise od pozicije, kategorije i sezone. Cene su najviše u Budimpešti, banjskim centrima i na jezeru Balaton.

Cene taksi usluga su različite. Skreće se pažnja na to da se obavezno traži uključivanje taksimetra jer se, pogotovu u Budimpešti, može dogoditi da taksista odredi nerealno visoku cenu stranim turistima.

OSTALO

Pozivni broj za Mađarsku je 36. Prilikom pozivanja telefonskog broja u Mađarskoj iz R. Srbije potrebno je najpre ukucati 00 (izlaz), zatim 36 (pozivni broj za Mađarsku), pa pozivni broj za grad (za Budimpeštu je pozivni broj 1), a zatim se ukuca željeni telefonski broj. Ukoliko se poziva telefonski broj u Mađarskoj (međugradski pozivi) najpre se ukuca broj 06, zatim pozivni broj grada (npr. za Segedin je pozivni broj 62), a zatim se ukuca željeni broj.

Prilikom pozivanja iz R. Srbije mobilnog telefonskog broja u Mađarskoj potrebno je najpre ukucati 00 (izlaz), zatim se ukuca pozivni broj za Mađarsku (36), pa broj mobilnog operatera (20, 30 ili 70), a onda se ukuca željeni broj. Ukoliko se mobilni telefonski broj u Mađarskoj poziva iz Mađarske potrebno je ukucati najpre broj 06, zatim broj mobilnog operatera i onda željeni telefonski broj.