gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vesti
petak, 24. januar 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Korona virus u Kini
+ larger fontnormal font- Smaller font
Kineske vlasti objavile su 31. 12. 2019. godine vest o većem broju slučajeva virusne upale pluća u gradu Vuhanu, provincija Hubei, uzrokovane novom vrstom korona virusa. Oboleli imaju simptome povišene temperature, otežanog disanja, te im je dijagnostikovana virusna pneumonija. Počeli su se pojavljivati novi slučajevi obolelih u raznim delovima NR Kine, ali i u svetu, uglavnom kod osoba koje su nedavno posetile grad Vuhan ili su bile u kontaktu sa takvim osobama. Potvrđena je mogućnost prenosa zaraze sa osobe na osobu. Kineske vlasti su, od 23. januara 2020. godine, izdale ograničenja putovanja u grad Vuhan i druge gradove u provinciji Hubei.

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je da se novi korona virus tretira kao epidemija A klase (u nivou zaraze kakva je kolera), što podrazumeva najstrožije standarde u prevenciji prijavljivanju slučaja i karantinskom radu.

Imajući u vidu da se aktuelna situacija u vezi sa izbijanjem korona virusa u NR Kini prati od strane Svetske zdravstvene organizacije, kao i Ministarstva zdravlja Republike Srbije Instituta za javno zdravlje Srbije našim građanima koji planiraju putovanje u NR Kinu, preporučuje se da slede preporuke za putovanja sadržane u zvaničnim saopštenjima izdatim od strane navedenih institucija.