gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vesti
utorak, 09. februar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Informacija povodom epidemije virusa Zika
+ larger fontnormal font- Smaller font
Sredinom septembra 2015. godine, u zemljama Srednje i Južne Amerike i na pojedinim pacifičkim ostrvima Okeanije, zabeležen je veći broj slučajeva obolevanja osoba zaraženih virusom Zika, sa tendencijom daljeg širenja. Virus prenose tigrasti komarci (Aedes albopictus), a simptomi bolesti su povišena temperatura, groznica, osip na koži, bolovi u zglobovima i glavobolja, koji obično traju 4 do 7 dana i najčešće prolaze bez težih komplikacija.

Prisustvo virusa Zika je, do sada, registrovano u sledećim zemljama: Brazil, Kolumbija, Venecuela, El Salvador, Surinam, Francuska Gvajana, Honduras, Martinik, Meksiko, Dominikanska Republika, Panama, Paragvaj, Barbados, Bolivija, Ekvador, Gvadalupe, Sent Martin, Gvajana, Gvatemala, Haiti, Portoriko, Zelenortska ostrva, Devičanska ostrva, Samoa, Tajland.

Našim građanima se, u slučaju putovanja u područja zahvaćena virusom Zika, preporučuje detaljno informisanje o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i primena mera zaštite od ujeda komaraca. Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću savetuje se uzdržavanje od putovanja u ove zemlje, zbog rizika od zaraze i mogućih težih posledica na zdravlje novorođenčadi (neurološki poremećaji, deformiteti glave).

O virusu Zika i prevenciji, preporučuje se uvid u sajt Svetske zdravstvene organizacije www.who.int iwww.batut.org.rs

Na portalu brazilskog Ministarstva zdravlja www.saude.gov.br/viajante  - mogu se naći korisne informacije, na engleskom, španskom i portugalskom jeziku, o merama prevencije u borbi protiv virusa Zika, za sva lica koja dolaze u Brazil.