gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo
Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Послови прелета авиона
+ larger fontnormal font- Smaller font

Група за прелет авиона функционише у Одсеку за путне исправе и прелете ваздухоплова Министарства спољних послова. Група обавља послове који спадају у домен конзуларних активности а служба се због специфичности, обавља непрекидно у току 24 часа (радним данима, викендима и државним празницима).

Поред осталих, најважнији послови Групе за прелет су следећи:

  1. Прибављање дозвола за прелет и слетање наших државних ваздухоплова на територије страних држава посредством наших ДКП (превоз највиших државних делегација и функционера)
  2. Пријем, обрада и издавање дипломатских одобрења за прелет или слетање страних државних ваздухоплова на територију Републике Србије уз сталну комуникацију са страним ДКП и у координацији са надлежним државним органима Републике Србије (Министарство одбране, Агенција за контролу летења, Директорат цивилног ваздухопловства...)

А) У склопу послова који се односе на прибављање дипломатских одобрења за прелет и слетање наших државних ваздухоплова у иностранству, а у циљу ефикасности и оперативности, као и елиминације било каквих нејасноћа, проблема или пропуста, потребно је стриктно се придржавати следећег Упутства:

  1. Подношење писаног захтева у прописаној форми (попуњен образац). Захтев мора да садржи све релевантне податке о ваздухоплову, ваздушним рутама (коридорима), улазно-излазним тачкама, датумима и временима (УТЦ), сврси лета (прецизно наведено ко су путници) итд. Превасходно је потребно прецизно навести за које државе се дозвола тражи. За неке државе је потребно обавезно попунити и посебне формуларе (нпр. Хрватска, Турска, Бугарска, Иран, Велика Британија, Белорусија, Чешка). То практично значи да се уз основни захтев мора доставити и посебан образац уколико се тражи дозвола за неку од наведених држава. Захтев мора да има деловодни број ваше компаније јер се наша ДКП у својим одговорима, позивају на тај број. Такође је потребно да наведете име контакт особе, бројеве фиксних и мобилних телефона, број факса и актуелну маил адресу.
  2. Имајући у виду потребу да се испоштују прописани рокови од стране других земаља, захтеве је потребно подносити најмање 3 радна дана пре планираног лета када год је то могуће. При томе, мора се имати у виду чињеница да неке европске државе немају организовану службу дежурства у току 24 часа, односно током викенда и државних празника, која се бави решавањем захтева за издавањем дипломатских одобрења (нпр. Словенија, Холандија, Швајцарска, Белгија, Црна Гора...).
  3. У циљу постизања максималне ефикасности и боље координације у комуникацији подносилац захтева - Група за прелет, неопходна је претходна најава доставе захтева путем телефона (звати дежурног радника у Групи за прелет - мобилни 066/8066104  или у току радног времена од 07,30 до 15,30 - директни 306- 8236 и 306-8476).
  4. У случају измене података из основног захтева, такође је потребно одмах односно пре доставе МСП-у, позвати дежурног радника Групе за прелет. И у случају измене, иста се доставља у форми прописаног обрасца (као и основни захтев).
  5. Захтеви се искључиво достављају на централни факс Министарства спољних послова 3618 - 366 или 3618-367. У специфичним и изузетно хитним случајевима који не представљају правило већ изузетак, захтев се може доставити и на маил адресу Центра везе МСП: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели о чему је опет неопходно обавестити дежурног радника у Групи за прелет.
  6. Сви наведени формулари су доступни у електронској форми и могу се преузети са сајта.

Б) Подносиоци захтева за издавање дипломатских одобрења за прелет или слетање страних државних ваздухоплова на територију Републике Србије (страна ДКП), захтев подносе Групи за прелет дипломатским путем 3 радна дана пре планираног лета и уз попуњавање формулара који се такође може преузети са сајта. Захтеви који се односе на превоз опасних материја, наоружања, муниције и експлозива, морају се поднети најмање 5 радних дана пре планираног лета како би благовремено били достављени надлежном органу (Директорат цивилног ваздухопловства).

Назив документа

екстензија

Подношење писаног захтева

 .doc

Измена захтева

 .doc

Сторнирање захтева

 .doc