gototopgototop
Министарство спољних послова
Конзуларне вести


ИЗБОРИ 2020: НАСТАВАК ИЗБОРНИХ РАДЊИ Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
понедељак, 11. мај 2020.
Председник Републике Србије је 10. маја 2020. године донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике ("Службени гласник РС", број 68/20), којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године.
Опширније...
 
ИЗБОРИ 2020: ПРЕКИДАЊЕ ИЗБОРНИХ РАДЊИ Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
среда, 18. март 2020.
У складу са чланом 5. Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је 16.марта 2020.године, донела Влада Републике Србије, прекидају се све изборне радње
Опширније...
 
ПРЕЛАЗАК ГРАНИЦЕ Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
22.05.2020.
Влада Републике Србије донела je Одлуку о допуни Одлуке о проглашењу болести COVID -19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, према којој је укинута забрана уласка у Републику Србију. Сходној тој одлуци, за улазак у Републику Србију више није потребна посебна сагласност/дозвола за улазак држављана Републике Србије и страних држављана. Тиме је прелазак границе Републике Србије враћен у уобичајен режим.

Такође свим лицима која улазе у Републику Србију - уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног PCR теста – приликом пасошке контроле (само) се уручује писмено обавештење – здравствено упозорење, двојезично, на српском и енглеском језику, о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID -19.

Страни држављани, којима је рок важења привременог боравка у Републици Србији истекао након дана проглашења ванредног стања у Републици Србији због епидемије заразне болести COVID -19 изазване вирусом SARS-CoV-2, могу ући у Републику Србију најкасније до 1. јула 2020. године и законито поднети захтев за продужење привременог боравка у року од 30 дана од дана уласка у Републику Србију. С тим у вези, сматраће се да је привремени боравак ове категорије страних држављана (којима је дозвола привременог боравка у Републици Србији истекла док су боравили у иностранству) важећи у тренутку уласка у Републику Србију, а да је до окончања поступака по поднетом захтеву за продужење привременог боравка страни држављанин законито у Републици Србији.

Истом одлуком прописано је и да се свим лицима којима је приликом уласка у Републику Србију, у складу са раније важећим прописом, одређена мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима), а која до дана ступања на снагу ове одлуке није истекла, даном ступања на снагу ове одлуке изречена мера обуставља од даљег извршења.

Влада Републике Србије је донела Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију као и Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању граничних прелаза.


12.05.2020.
Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници протокол уласка држављана Србије и страних држављана у Републику Србију, у складу са епидемиоплошком ситуацијом и заштитом становништва од заразне болести COVID-19.

Држављани Србије могу да уђу у нашу земљу и крећу се без ограничења уз негативан ПЦР тест на коронавирус, не старији од 72 сата. Уколико немају урађен тест са негативним резултатом, сви наши држављани, без изузетка, мораће да буду у кућној самоизолацији у трајању од 14 дана.

Што се тиче страних држављана, они могу у Републику Србију ући уз два услова – негативан ПЦР тест на коронавирус не старији од 72 сата и дозвола коју издаје комисија коју чине представници Министарства здравља, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства спољних послова и Министарства унутрашњих послова.

Треба додати и да је кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, препоручио Влади да од 1. јуна у потпуности отвори границе за лица која долазе из 4 суседне земље – Босне и Херцеговине, Албаније, Црне Горе и Северне Македоније.


20.03.2020.
Сви гранични прелази за путнике у друмском, железничком, ваздушном и водном саобраћају у Републици Србији затворени су од данас у 8 часова.


У складу са овом одлуком, на територију наше земље могу да уђу само транспортни камиони.

19.03.2020
.

Влада Републике Србије донела је 19. марта нове одлуке у циљу сузбијања ширења вируса COVID-19, међу којима је и одлука да се међународни путнички авио-саобраћај са Аеродрома "Никола Тесла" у Београду обуставља до даљег.

15.03.2020.
На основу Одлуке о увођењу ванредног стања донете у циљу спречавања ширења вируса COVID-19 15.марта 2020.године, границе Републике Србије затворене су за све стране држављане.
Ова мера се не примењује на стране држављане који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији, као и на акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација и чланове њихових породица.

Држављани Републике Србије, као и акредитоване дипломате и страни држављани који имају боравиште у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, у обавези су да буду у самоизолацији од најмање 14 дана, под кривичном одговорношћу.

Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају боравиште у Републици Србији, а који долазе из Републике Италије, Швајцарске Конфедерације, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке одређује се изолација у трајању од 28 дана.
У складу са Одлуком Владе Републике Србије, режим привремене забране уласка у Републику Србију се не односи и на:

  • посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, боравак се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;
  • посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе. У случају низводне пловидбе, боравак у водама Републике Србије се ограничава на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;
  • возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;
  • посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Републике Србије;
  • лица која су добила сагласност за улазак у Републику Србију од радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;
  • хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем.

Информација о граничним прелазима који су привремено затворени се може наћи овде.

Подаци о епидемиолошкој ситуацији у Србији редовно се ажурирају на референтном сајту Министарства здравља Републике Србије и Института за јавно здравље Србије.

Корисне савете и препоруке Института за јавно здравље Србије можете наћи овде.
 
КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
четвртак, 12. март 2020.
corona1929292У складу са мерама Владе Републике Србије за спречавање ширења и сузбијање заразне болести COVID-19, Министарство спољних послова препоручује држављанима Републике Србије који бораве у иностранству да сва путовања у Републику Србију која нису неопходна одложе до даљег, нарочито уколико планирају долазак из земаља, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19.
 
ИЗБОРИ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
new project_1_200202_192517_117ИЗБОРИ 2020: НАСТАВАК ИЗБОРНИХ РАДЊИ

Председник Републике Србије је 10. маја 2020. године донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике ("Службени гласник РС", број 68/20), којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године.

У складу са Решењем Републичке изборне комисије, као органом који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донетим 11. маја 2020. године, дипломатско-конзуларна представништва настављају са изборним радњама, односно са пријемом захтева држављана Републике Србије за гласање у иностранству. Захтеви ће се примати до поноћи 30. маја 2020.године (локално време у Републици Србији).

Држављани Републике Србије који су заинтересовани да своје бирачко право искористе у иностранству је потребно да се пријаве надлежном дипломатско-конзуларном представништву. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде.

ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ: ЛАЖНИ САЈТ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ГЛАСАЧА У ИНОСТРАНСТВУ

Преносимо саопштење Министарства дрзавне управе и локалне самоуправе:

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.


Поводом избора за народне посланике Народне скупштине, који су расписани за 21. јун 2020.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

"Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (30. мај 2020. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларнмо представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/
"

Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје бирачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа амбасада Републике Србије се може наћи овде, а листа генералних конзулата овде.
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>