gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularne vesti sa naslovne strane Konzularne vesti
sreda, 02. oktobar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Konzularne konsultacije sa Bosnom i Hercegovinom
+ larger fontnormal font- Smaller font
5ajkkbih21019Konzularne konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine na nivou pomoćnika ministra za konzularne poslove održane su 02. oktobra 2019. godine u Sarajevu.
Delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije predvodio je ambasador Aca Jovanović, v.d. pomoćnik ministra za spoljne poslove, a delegaciju Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine Frano Planinić, pomoćnik ministra za međunarodno pravne i konzularne poslove.

Tokom konsultacija razmenjena su mišljenja i iskustva u pogledu ugovorno-pravne regulative iz oblasti konzularnih poslova, pružanja konzularne zaštite i modernizacije rada konzularnih službi, primeni Sporazuma o uzajamnom zastupanju u pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim državama kao i informacije o pograničnoj saradnji i migracijama.

Bilateralni konzularni odnosi Republike Srbije i Bosne i Hercegovine ocenjeni su kao dobri, da nema značajnih otvorenih pitanja i da je ugovorno-pravni okvir u konzularnoj oblasti zaokružen. Dva ministarstva će nastaviti intenzivnu saradnju po pitanju usklađivanja unutrašnjih propisa iz konzularne oblasti sa pravnim tekovinama EU, uzajamnog konzularnog zastupanja posebno u oblasti konzularne zaštite i modernizacije konzularnog rada.
Konstatovano je da diplomatsko-konzularna predstavništva obe zemlje ostvaruju kvalitetnu i sadržajnu saradnju sa nadležnim organima države prijema i dogovoreno je da se u skladu sa dosadašnjom dobrom praksom nastavi sa redovnim održavanjem konzularnih konsultacija između dva ministarstva.