gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларне вести са насловне стране Конзуларне вести
уторак, 09. фебруар 2016. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Информација поводом епидемије вируса Зика
+ larger fontnormal font- Smaller font
Средином септембра 2015. године, у земљама Средње и Јужне Америке и на појединим пацифичким острвима Океаније, забележен је већи број случајева оболевања особа заражених вирусом Зика, са тенденцијом даљег ширења. Вирус преносе тиграсти комарци (Aedes albopictus), а симптоми болести су повишена температура, грозница, осип на кожи, болови у зглобовима и главобоља, који обично трају 4 до 7 дана и најчешће пролазе без тежих компликација.

Присуство вируса Зика је, до сада, регистровано у следећим земљама: Бразил, Колумбија, Венецуела, Ел Салвадор, Суринам, Француска Гвајана, Хондурас, Мартиник, Мексико, Доминиканска Република, Панама, Парагвај, Барбадос, Боливија, Еквадор, Гвадалупе, Сент Мартин, Гвајана, Гватемала, Хаити, Порторико, Зеленортска острва, Девичанска острва, Самоа, Тајланд.

Нашим грађанима се, у случају путовања у подручја захваћена вирусом Зика, препоручује детаљно информисање о актуелној епидемиолошкој ситуацији и примена мера заштите од уједа комараца. Трудницама и женама које планирају трудноћу саветује се уздржавање од путовања у ове земље, због ризика од заразе и могућих тежих последица на здравље новорођенчади (неуролошки поремећаји, деформитети главе).

О вирусу Зика и превенцији, препоручује се увид у сајт Светске здравствене организације www.who.int и www.batut.org.rs

На порталу бразилског Министарства здравља www.saude.gov.br/viajante  - могу се наћи корисне информације, на енглеском, шпанском и португалском језику, о мерама превенције у борби против вируса Зика, за сва лица која долазе у Бразил.