gototopgototop
Министарство спољних послова Академија Архива новости
понедељак, 17. новембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић уручио дипломе полазницима Дипломатске академије
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ивица ДачићОбраћање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на данашњој церемонији доделе диплома полазницима Дипломатске академије 2013/14 :


„Драги полазници Дипломатске академије,
Поштовани професори и колеге,
Развој дипломатске службе наше земље пратио је токове настанка и развоја српске државе и са њом делио исту судбину. У устаничкој Србији задаци из области иностраних послова поверавали су се само најобразованијим међу устаницима, као што су били прота Матеја Ненадовић и Божа Грујовић, аутор првог модерног документа у историји Србије у коме се спомиње законско регулисање спољне политике.

Министарство спољних послова негује традицију обуке и професионализације дипломатског кадра дугу скоро 130 година. Подсетимо да је још у време краља Милана, 1886. године, донет закон о дипломатској служби, који је уредио стандарде за стицање одговарајућих знања и вештина дипломата.

Овај закон важио је све до нове Уредбе која је донета 1919. То је први законски акт којим су уређени критеријуми за ступање у дипломатску службу. Према Уредби, кандидат за дипломату морао је бити поданик краљевства, испунити војну обавезу, положити пријемни испит, знати француски језик, поседовати диплому домаћег или иностраног факултета и положити дипломатско-конзуларни испит.

Кроз специфични процес школовања за дипломатску службу прошли су многи наши великани попут Јована Дучића, Милана Ракића, добровољца у Првом балканском рату и првог српског војника који је ушао у ослобођену Приштину, Милоша Црњанског и Иве Андрића. Сви они су оставили значајне трагове не само у свом књижевном стваралаштву већ и у нашој дипломатској служби.

Дипломатска академија МСП, која од 1998. године носи тај назив, само је једна од етапа у процесу формирања каријерног кадра из кога се регрутују стручњаци и редовни састав наших дипломатско-конзуларних представништава.

Наше младе дипломате, као и државне службенике након завршене Дипломатске академије чека дугогодишњи пут стицања професионалних искустава и грађења каријере.

Програми усавршавања на Академији иду у корак са савременим токовима у међународним односима и у складу су са захтевима стручног усмерења једне ефикасне и модерне државне администрације.

Свесни потребе да се на нивоу државне управе договарају и координирају циљеви и активности у сфери међународне сарадње и спољне политике, ми смо одлучили да наша знања и вештине поделимо и са другим ресорима. Пре 12 година омогућили смо усавршавање представницима других органа државне управе. До данас је више од 300 полазника из других министарстава добило прилику да овде усвојена знања пренесе на своја радна места и примени их у реализацији својих свакодневних радних задатака.

На крају, допустите ми да упутим најсрдачније честитке свим полазницима генерације 2013/14 на окончању програма обуке. Посебне похвале упућујем набољим полазницама: Милици Ђурић из Безбедносно-информативне агенције, са просеком 9,89 и Љубици Кубури из Министарства спољних послова, са просеком 9,83, а свима вама желим пуно успеха и све најбоље у вашем будућем раду, чврсто уверен да ће знања стечена на Дипломатској академији и те како бити од користи, како вама лично тако и институцијама из којих долазите."