gototopgototop
Министарство спољних послова Академија
четвртак, 07. јун 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Актуелно
+ larger fontnormal font- Smaller font
1. јун 2018. године

АМБАСАДОР ЏУН СОМЕР, ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР АСОЦИЈАЦИЈЕ ДРЖАВА КАРИБА ОДРЖАЛА ПРЕДАВАЊЕ ПОЛАЗНИЦИМА ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ

Генерални секретар Асоцијације Држава Кариба (АЦС) амбасадор др Џун Сомер посетила је, у оквиру званичне посете Републици Србији, Министарство спољних послова и том приликом одржала предавање на Дипломатској академији.

У свом излагању амб. др Сомер је представила организациону структуру и делокруг рада Асоцијације карипских земаља, с акцентом на значај њиховог геостратешког и географског положаја. Говорила је о потенцијалима земаља овог региона, као и изазовима са којима се суочавају услед климатских промена. Посебно је нагласила значај учешћа Републике Србије као посматрача у Асоцијацији карипских земаља и истакла да управо потписани Оквирни споразум о сарадњи између Владе Републике Србије и АЦС-а представља правни основ за развој будуће сарадње са државама-чланицима у областима од заједничког интереса, као што су туризам, образовање, култура, заштита од природних непогода и сл.


31. мај 2018. године

ПРЕДСЕДНИК НАЦИОНАЛНЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ ГВИНЕЈЕ БИСАО СИПРИЈАН КАСАМА ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ


Председник Националне народне скупштине Републике Гвинеје Бисао Сипријан Касама одржао је предавање полазницима Дипломатске академије у оквиру званичне посете Републици Србији.

Председник Касама је представио своју земљу кроз кратак историјски осврт, с посебним акцентом на борбу Гвинеје Бисао за независност, политички и економски систем, као и природним ресурсима.

Указао је на традиционално пријатељске односе двеју земаља који датирају још из периода Покрета несврстаних и представљају добру основу и потенцијал за унапређење билатералне сарадње у свим областима од обостраног интереса.

На крају свог излагања председник Парламента Гвинеје Бисао нагласио је да његова земља не признаје независност „Косова" и поштује суверенитет и територијални интегритет Републике Србије.

30. мај 2018. године

ПРЕДАВАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ПАРЛАМЕНТА РЕПУБЛИКЕ ГАНЕ АРОНА МАЈКА ОКВАЈЕА

У оквиру званичне посете Републици Србији, председник Парламента Републике Гане Арон Мајкл Оквај одржао је предавање на Дипломатској академији полазницима Основног програма дипломатске обуке.

Председник Оквај је говорио о билатералној сарадњи између Републике Србије и Републике Гане, с акцентом на политичким, економским и културним односима двеју земаља. Истакао је задовољство што је први функционер из Гане који после дуже времена борави у званичној посети Београду, где је одржана Прва конференција Несврстаних земаља, у чијем оснивању је учествовала и Гана.

На крају предавања, председник Парламента Гане је закључио да традиционално пријатељске везе између двеју држава представљају добру основу за унапређење сарадње у многим областима, попут пољопривреде, образовања, трговине, спорта, као и међусобне подршке на међународном плану.

Посебно је похвалио пројекат „Свет у Србији", намењен стипендистима из држава чланица и држава посматрача Покрета несврстаних земаља на Универзитету у Београду.

14. мај 2018. године

СТУДЕНТИ БЕЧКЕ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ У ПОСЕТИ МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Студенти Бечке дипломатске академије, у пратњи директора, амбасадора Емила Брикса, посетили су данас Министарство спољних послова Републике Србије у оквиру студијске посете региону Балкана. Том приликом студентима је одржала предавање заменик помоћника министра спољних послова за билатералну сарадњу Тамара Растовац-Сиамашвили.

Током предавања, Тамара Растовац-Сиамашвили представила је присутнима спољно-политичке циљеве Републике Србије, истичући, као главне приоритете, чланство у ЕУ, очување територијалног интегритета и суверенитета земље, регионалну стабилност и сарадњу, економску дипломатију и војну неутралност. Нагласила је опредељеност Србије за јачање сарадње са свим кључним партнерима у међународним односима, како са земљама ЕУ и САД, тако и са Руском Федерацијом, НР Кином и другим земљама Азије, Африке и Латинске Америке. Поменула је, такође, учешће Србије у регионалним иницијативама, те различите облике трилатералне и квадрилатералне сарадње, што све заједно има за циљ унапређење добросуседских односа и очување стабилности у региону. Након предавања, заменик помоћника министра за билатералну сарадњу одговарала је на бројна питања студената.

Директор Бечке дипломатске академије, амбасадор Емил Брикс одржао је такође предавање коме су присуствовали полазници Дипломатске академије и приправници Министарства спољних послова, као и студенти Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Посета студената Бечке дипломатске академије Министарству спољних послова традиционално се организује дуги низ година и резултат је сарадње Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије и Бечке дипломатске академије.

9. мај 2018. године

СТУДЕНТИ УНИВЕРЗИТЕТА КЛЕМСОН ПОСЕТИЛИ МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У оквиру свог студијског боравка у Републици Србији, група студената са Универзитета Клемсон из Јужне Каролине (САД) посетила је Министарство спољних послова, са којим овај универзитет остварује дугогодишњу сарадњу.

Том приликом студентима су одржали предавања заменица помоћника министра спољних послова за билатералну сарадњу Тамара Растовац-Сиамашвили, в.д. помоћник министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић и помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Дејан Павићевић.

Тамара Растовац-Сиамашвили представила је америчким студентима спољно-политичке циљеве Републике Србије, као и организациону структуру Министарства, истичући европске интеграције и очување територијалног интегритета и суверенитета земље као главне приоритете, уз нагласак на напорима које Србија улаже на јачању сарадње са свим земљама у региону и укупној регионалној стабилности. Подвукла је значај сарадње Републике Србије како са земљама ЕУ и САД, тако и са Руском Федерацијом, НР Кином и другим државама Азије, Африке и Латинске Америке. Т. Растовац-Сиамашвили указала је и на значај који Србија придаје свом учешћу у регионалним иницијативама, као и у различитим форматима трилатералне и квадрилатералне сарадње.

У свом предавању о спољно-политичким аспектима безбедносне политике Републике Србије, амбасадор Бранимир Филиповић је говорио о облицима сарадње наше земље са НАТО-ом кроз Партнерство за мир, а у оквирима политике војне неутралности. Поменуо је учешће припадника Војске Србије у мировним мисијама УН-а и ЕУ, сарадњу са Европском Унијом у сфери заједничке безбедносне и одбрамбене политике, као и ангажман Србије у области контроле наоружања, разоружања и непролиферације.

Кроз интерaктивну комуникацију са студентима, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Дејан Павићевић упознао је присутне са током преговора Београда и Приштине, положајем Срба и актуелном ситуацијом у јужној српској покрајини.

По завршетку предавања, студенти су обишли Музеј српске дипломатије.

2. април 2018. године

СТУДЕНТИ АМЕРИЧКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У БРИСЕЛУ У ПОСЕТИ МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА

У оквиру традиционалног студијског боравка у Београду, група студената са Америчког Универзитета – Бриселски центар, предвођена професором Џеромом Шериданом, посетила је данас Министарство спољних послова Републике Србије.
Том приликом студентима су одржали предавања др Владимир Међак, бивши координатор и актуелни предавач на Дипломатској академији Министарства спољних послова, Бранислав Пекић, министар саветник у Сектору за безбедносну политику Министарства спољних послова и Душан Козарев, заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију.

Кроз призму европских интеграција читавог региона западног Балкана, др Владимир Међак представио је америчким студентима ток процеса преговора Републике Србије за чланство у ЕУ, објаснивши, хронолошким редоследом, све његове фазе, од почетака до данас, с посебним акцентом на поглавља која су до сада отворена.

Говорећи о спољнополитичким приоритетима Републике Србије у области безбедносне политике, Бранислав Пекић је истакао циљеве безбедносне политике Републике Србије у оквирима спољне политике, указао на сарадњу на међународном плану, уз посебан осврт на учешће Републике Србије у програму Партнерство за мир, као и на учешће припадника Војске Србије у мировним мисијама Уједињених нација и Европске уније.

Завршно предавање одржао је заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев. Упознао је присутне са српским историјским и културним наслеђем на простору Косова и Метохије, положајем Срба и актуелном ситуацијом у јужној српској покрајини, као и са током преговора Београда и Приштине.

27. март 2018. године

ПОСЕТА СТУДЕНАТА ФАКУЛТЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Дипломатска академија Министарства спољних послова Републике Србије је у сарадњи са Факултетом безбедности Универзитета у Београду организовала посету студената треће године, који у оквиру наставног плана и програма слушају предмет „Дипломатија и одбрана".

Пријем студената уприличен је у Музеју српске дипломатије, где су им се обратили генерални секретар Вељко Одаловић и руководилац Дипломатске академије Мирјана Милосављевић.

Генерални секретар В. Одаловић представио је студентима организациону структуру Министарства, укључујући и мрежу дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у свету, с посебним освртом на надлежности сваког сектора посебно, указујући на основне карактеристике и специфичности дипломатске професије у датом тренутку.

М. Милосављевић је говорила о историји и пракси стручног оспособљавања и усавршавања дипломата и државних службеника, надлежностима Дипломатске академије, као и о програму дипломатско-конзуларног испита и стручне праксе у Министарству и дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије.

15. март 2018.

ПОСЕТА СТУДЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА КЛЕМСОН МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА

У организацији Дипломатске академије и Факултета политичких наука Универзитета у Београду, група од десет студената са Универзитета Клемсон (САД), који у оквиру њиховог студијског програма „Clemson study abroad" слушају један семестар на Факултету политичких наука, посетила је данас Министарство спољних послова.

Током посете Министарству спољних послова, студенти Универзитета Клемсон имали су прилику да разговарају са руководиоцем Дипломатске академије Мирјаном Милосављевић, заменицом помоћника министра спољних послова за билатералну сарадњу Тамаром Растовац-Сиамашвили, као и в.д. помоћником министра спољних послова амбасадором Бранимиром Филиповићем. Aмерички студенти завршили су посету Министарству обиласком Музеја српске дипломатије.

14. март 2018.

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И МАРОКАНСКЕ АКАДЕМИЈЕ ЗА ДИПЛОМАТСКЕ СТУДИЈЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА КРАЉЕВИНЕ МАРОКО

DA MFAПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић и министар спољних послова Краљевине Мароко Насер Бурита потписали су данас Меморандум о сарадњи Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије и Мароканске академије за дипломатске студије Министарства спољних послова Краљевине Мароко.
Министар Дачић одржао је и предавање полазницима Мароканске академије за дипломатске студије о спољнополитичким приоритетима и европским интеграцијама Републике Србије, као и о регионалној сарадњи и актуелним међународним темама.
2. март 2018.


АМБАСАДОР КИШАН РАНА ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Након уводне речи руководиоца Дипломатске академије о обележавању 70 година од успостављању билатералних односа са Републиком Индијом, професор емеритус Кишан Рана, бивши индијски амбасадор је одржао предавање на тему „Дипломатија у 21. веку" полазницима Основног програма Дипломатске обуке 2017/2018, као и запосленима Министарства спољних послова.
На почетку свог излагања амбасадор Рана истакао је традиционално пријатељске односе двеју земаља, утемељене у Покрету несврстаних земаља. Говорио је о савременим трендовима у дипломатској пракси и дипломатији 21. века, билатералној дипломатији која има све већи значај, економској, јавној и културној дипломатији, о улози професионалне дипломатије у остваривању националних интереса и циљева.
Кроз бројне примере из своје богате дипломатске каријере, амбасадор Кишан Рана пренео је присутнима своја искуства из дипломатске праксе и дао корисне савете младим дипломатама.

26. фебруар 2018.


ПОСЕТА „МЛАДИХ ИЗРАЕЛСКИХ АМБАСАДОРА " МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Група израелских средњошколаца, полазници програма „Млади израелски амбасадори", посетили су, у пратњи представника Амбасаде, Министарство спољних послова Републике Србије 26. фебруара 2018. године. Генерални секретар Министарства спољних послова Републике Србије, г. Вељко Одаловић, одржао је предавање о спољнополитичким приоритетима наше земље.
Кроз краћу презентацију, Милица Вујовић-Ројл, саветник у Сектору за Европску унију, представила је односе Републике Србије и Израела, као и културу и туристичке потенцијале Републике Србије.

26. фебраур 2018.

ПРОФ. ДР ЋИН ЈАЋИНГ, ПРЕДСЕДНИК КИНЕСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА ЗА СПОЉНЕ ПОСЛОВЕ И ПОЧАСНИ РЕКТОР КИНЕСКЕ ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ ОДРЖАО ЈЕ ПРЕДАВАЊЕ НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Након уводне речи руководиоца Дипломатске академије и амбасадора Милоша Стругара, проф. др Ћин Јаћинг, председник Кинеског универзитета за спољне послове и почасни ректор Кинеске дипломатске академије, одржао је данас полазницима предавање о „Глобалном управљању и светском поретку".

Проф. Јаћинг је подвукао значај мултилатералног институционализма као новог стуба будућег светског поретка, који ће обухватити плурализам и различите интересе, охрабрити учешће и повезивање свих актера, и указати на вредности партнерства. Истакао је да нови светски поредак захтева од свих учесника у међународним односима да, упркос мултикултурализму, направе поље мултилатералног институционалног деловања са циљем да се реше глобални проблеми и реализује добро и ефикасно управљање.

23. фебруар 2018.

ШЕФ МИСИЈЕ ОЕБС У СРБИЈИ Њ. Е. АНДРЕА ОРИЦИО ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ "МАНДАТ МИСИЈЕ ОЕБС У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ" ПОЛАЗНИЦИМА ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ

Шеф мисије ОЕБС у Р. Србији амбасадор Андреа Орицио одржао је предавање "Мандат мисије ОЕБС у Републици Србији" полазницима Дипломатске aкадемије. Након уводне речи Мирјане Милосављевић, руководиоца Дипломатске академије, амбасадор Андреа Орицио је објаснио улогу и значај мисије Организације за европску безбедност и сарадњу у свету, указујући на спектар различитих задатака које проистичу из специфичности проблематике са којима се суочавају земље у којима делује организација.
У осврту на улогу и значај Мисије ОЕБС-а у Р. Србији, амбасадор Андреа Орицио је указао на циљеве мандата који предвиђају да Мисија пружа помоћ и савете органима власти и цивилном друштву у вези са јачањем независних и ефикасних демократских институција, нарочито у области владавине права, људских права, медија, полицији у борби против организоване трговине људима и наркотицима и другим областима.

Амб. Орицио је посебно истакaо и помоћ ОЕБС-а у реформи правосуђа у циљу унапређивања независног правосудног система, унапређивања стручности, независности, одговорности и ефикасности правосуђа у складу са европским стандардима и вредностима.

14. фебруар 2018.

АМБАСАДОР И ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Шеф Делегације ЕУ у Републици Србији амбасадор Сем Фабрици одржао је данас на Дипломатској академији предавање полазницима Основног програма дипломатске обуке 2017/2018 у оквиру предмета „Основи система и политике ЕУ".

Амбасадор С. Фабрици је говорио о Стратегији за земље западног Балкана коју је прошле недеље донела Европска комисија ЕУ, а која најављује кредибилну перспективу проширења и појачану сарадњу ЕУ са западним Балканом.

Нагласио је да се овом Стратегијом потврђује опредељеност ЕУ за улагање у стабилну, јаку и уједињену Европу, која се темељи на заједничким вредностима и даје подршку земљама западног Балкану у даљим корацима на европском путу. У том контексту, говорећи о земљама као кандидатима, самим тим и о Србији, изнео је препоруке стратегије, апострофирао динамику преговора, истакао приоритете као што су владавина права, темељне реформе и добросуседски односи.

Амбасадор Сем Фабрици је подвукао да ће напредак на европском путу бити објективан процес који ће се темељити на конкретним оствареним резултатима сваке од земља западног Балкана.

13. фебруар 2018.


Посета полазникa 7. класе Високих студија безбедности и одбране Министарству спољних послова 

VSBO februar_2018Полазници 7. класе Високих студија безбедности и одбране (ВСБО) посетили су данас Министарство спољних послова Републике Србије.

Том приликом полазнике су поздравили и одржали предавања вршилац дужности помоћника министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић и заменик помоћника министра спољних послова за ЕУ Дејан Ралевић.

Амбасадор Филиповић је нагласио спољнополитичке приоритете Србије и указао на резултате сарадње наше земље са НАТО-ом кроз Програм Партнерство за мир у оквирима политике војне неутралности, сарадње са ЕУ у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, као и на ангажман Србије у области контроле наоружања, разоружања и спречавања непролиферације.

Указао је и на спремност Републике Србије да дели одговорност на регионалном, европском и глобалном плану у суочавању са безбедносним изазовима и истакао да је наша замља препозната као извозник безбедности и поуздан партнер на међународном плану, који даје кључан допринос очувању регионалног мира и стабилности, као основног предуслова за економски и други напредак региона у целини.

Заменик помоћника министра спољних послова за ЕУ Дејан Ралевић упознао је полазнике са политичким процесом приступања Србије ЕУ, са најважнијим изазовима и специфичностима са којима се Србија сусреће, као и перспективама у процесу преговора и приступања ЕУ.

Подсетио је да је јануара 2014. године Република Србија формално започела преговоре за приступање ЕУ, да је од укупно 35, до сада отворено 12 преговарачких поглавља, док су два привремено затворена. Чланство у ЕУ, означио је као спољнополитички приоритет Србије и апострофирао позитивне поруке из недавно објављене стратегије за „кредибилно проширење за ЗБ" коју је израдила Европска комисија, као и наша очекивања у вези са тим.

На крају предавања полазници ВСБО су имали прилику да постављају питања и разговарају са предавачима.

11. јануар 2018.

МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ИВИЦА ДАЧИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ ПОЛАЗНИЦИМА ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ

Ivica_DacicПрви потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић одржао је полазницима Дипломатске академије, у оквиру предмета Међународни односи и спољна политика Републике Србије, предавање на тему „Приоритети спољне политике Србије".
Опширније...