gototopgototop
četvrtak, 23. april 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Postignut dogovor da će radnici moći da prelaze granicu između Srbije i Mađarske
+ larger fontnormal font- Smaller font
 
dacic sijartoPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas na graničnom prelazu Reske/Horgoš sa mađarskim kolegom ministrom Peterom Sijartom.
 
Ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske potvrdili su odluku da se omogući nesmetan prelazak granice za ljude koji žive u pograničnim područjima, a koji rade ili imaju svoju zemlju preko granice.
 
Ministri Ivica Dačić i Peter Sijarto su prilikom susreta na graničnom prelazu Horgoš konstatovali da se izuzetni odnosi Srbije i Mađarske vide u pravom svetlu u ovim teškim i kriznim vremenima.

Saopšteno je da građani Srbije i Mađarske mogu preći granicu ukoliko rade ili obrađuju svoju zemlju u jednoj ili drugoj državi. Njima će biti potrebna potvrda da su unutar kruga od 50 kilometara od granice, odnosno da rade u inostranstvu. Na ulasku u Mađarsku, građani Srbije će biti pregledani - meriće im se temperatura, a moraće da podnesu i potvrde da rade ili imaju zemlju u Mađarskoj i da su sa obe strane granice u krugu od 50 kilometara.
 
Ministar Dačić je zahvalio Mađarskoj na stalnoj i izuzetnoj podršci u medicinskim sredstvima, kao i na tome što su srpski građani preko budimpeštanskog aerodroma uspeli da stignu do svoje zemlje i što su organizovani humanitarni koridori kroz Mađarsku.

Ministar Peter Sijarto je potvrdio da je našim građanima koji rade u Zapadnoj Evropi dozvoljeno da se vrate istim koridorima kroz Mađarsku. Oni će moći svakog dana na graničnom prelazu Horgoš od 14 do 18 časova da uđu u Mađarsku i da autoputem stignu do Austrije.
 
Ministar Sijarto je rekao da sve mere podrške mađarske vlade prema Srbiji i Vojvodini ostaju u punoj snazi, a nastavljaju se i svi kapitalni projekti.
 
Ministar Dačić je rekao da je ove godine vreme da se dođe i do dokumenta o strateškom partnerstvu Mađarske i Srbije.
 
Šef srpske diplomatije je istakao i da još uvek nije vreme za otvaranje svih graničnih prelaza.
 
Prelazak je omogućen na tri granična prelaza – Reske /Horgoš, Tompa /Kelebija i Hercegsanto /Bački Breg.
Ključne reči: Mađarska Ivica Dačić