gototopgototop
subota, 21. mart 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić dobio pismo od Vang Jia: "Kina i Srbija su čelični prijatelji koji su uvek jedni uz druge"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Vang JiSpremni smo da srpskoj strani pružimo pomoć i čvrsto stojimo uz vašu stranu, i da zajedno prebrodimo tu situaciju i prevaziđemo trenutne teškoće, kako bismo se zajedno izborili sa izazovom javnog zdravlja na globalnom nivou, poručio je državni savetnik Državnog saveta i ministar inostranih poslova Narodne Republike Kine Vang Ji u pismu koje je primio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Pismo prenosimo u celosti:

„Ekselencijo, potpredsedniče Vlade i ministre spoljnih poslova,

Molim Vas da moje saosećanje prenesete obolelima zaraženim virusom Covid 19 u Vašoj zemlji, i njima želim brz oporavak. Nedavno ste odlučno predvodili delegaciju u poseti Kini dok je Kina bila u kritičnoj situaciji epidemije. Svojim delovanjem ste Kini izrazili podršku, na tome se iskreno zahvaljujem. Verujem da će epidemija biti pod dobrom kontrolom uz aktivno reagovanje Vlade.

U prethodnom periodu ta epidemija je pogodila više zemalja i mesta. Zabrinjavajuća je situacija. Virus je zajednički neprijatelj celog čovečanstva. Međunarodna zajednica treba da se zajedničkim naporom izbori sa virusom. Kina i Srbija su čelični prijatelji koji su uvek jedni uz druge u teškim trenucima i uzajamno se pomažu. Spremni smo da srpskoj strani pružimo pomoć i čvrsto stojimo uz vašu stranu, i da zajedno prebrodimo tu situaciju i prevaziđemo trenutne teškoće, kako bismo se zajedno izborili sa izazovom javnog zdravlja u globalnom nivou.

Siguran sam da ćemo zajedničkim naporima svih strana pobediti epidemiju. Spreman sam da zajedno sa Vama unapredim sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Srbije.

Želim Vam sve najbolje", navodi se u pismu šefa diplomatije Narodne Republike Kine.

Ključne reči: Kina Ivica Dačić