gototopgototop
ponedeljak, 04. novembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Visok stepen razumevanja između Srbije i Kambodze
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_DS_KambodePrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas u kurtoaznu posetu stalnog državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Kambodze Uč Borita, koji se nalazi u Beogradu povodom održavanja Trećih bilateralnih političkih konsultacija između Ministarstava spoljnih poslova Srbije i Kambodze.

Ministar Dačić je pozdravio odluku Vlade Kraljevine Kambodze da u maju 2019. godine ponovo otvori Ambasadu u Beogradu, što predstavlja značajan korak u pravcu unapređenja sveukupnih odnosa, posebno u razvoju ekonomske, parlamentarne, obrazovne, naučno-kulturne i sportske saradnje. Izrazio je nadu da ćemo zajedničkim kontinuiranim naporima doprineti daljem razvoju tradicionalno prijateljskih odnosa između Srbije i Kambodze.

Ministar Dačić je naglasio da postoji visoki stepen razumevanja između Srbije i Kambodze po ključnim pitanjima za dve zemlje, a posebno je istakao zahvalnost na principijelnom i nedvosmislenom stavu Kambodze u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, kao i na kontinuiranoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije.

Potvrđena je obostrana spremnost za dalje jačanje međusobnog dijaloga na visokom nivou, u kom smislu je ministar Dačić izrazio nadu da će premijer Kraljevine Kambodze Hun Sen i ministar inostranih poslova Kraljevine Kambodze Prak Sokhon u narednom periodu posetiti Srbiju.

Stalni državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Uč Borit je zahvalio ministru Dačiću na prijemu, ističući da otvaranje Ambasade Kambodze u Beogradu suštinski potvrđuje njihov interes za dalje jačanje tradicionalno prijateljskih odnosa sa Srbijom. Izrazio je uverenje da će u narednom periodu doći do realizacije poseta na visokom nivou, kao suštinskom preduslovu za jačanje političkih, ali i ekonomskih odnosa između naših zemalja. Državni sekretar Borit je ovom prilikom nedvosmisleno potvrdio čvrst stav Kambodze po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, pruživši uveravanje da će njihova pozicija ostati nepromenjena.
Ključne reči: Kambodža Ivica Dačić