gototopgototop
понедељак, 04. новембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Висок степен разумевања између Србије и Камбоџе
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_DS_KambodeПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас у куртоазну посету сталног државног секретара Министарства спољних послова и међународне сарадње Краљевине Камбоџе Уч Борита, који се налази у Београду поводом одржавања Трећих билатералних политичких консултација између Министарстава спољних послова Србије и Камбоџе.

Министар Дачић је поздравио одлуку Владе Краљевине Камбоџе да у мају 2019. године поново отвори Амбасаду у Београду, што представља значајан корак у правцу унапређења свеукупних односа, посебно у развоју економске, парламентарне, образовне, научно-културне и спортске сарадње. Изразио је наду да ћемо заједничким континуираним напорима допринети даљем развоју традиционално пријатељских односа између Србије и Камбоџе.

Министар Дачић је нагласио да постоји високи степен разумевања између Србије и Камбоџе по кључним питањима за две земље, а посебно је истакао захвалност на принципијелном и недвосмисленом ставу Камбоџе у погледу непризнавања једнострано проглашене независности тзв. Косова, као и на континуираној подршци суверенитету и територијалном интегритету Републике Србије.

Потврђена је обострана спремност за даље јачање међусобног дијалога на високом нивоу, у ком смислу је министар Дачић изразио наду да ће премијер Краљевине Камбоџе Хун Сен и министар иностраних послова Краљевине Камбоџе Прак Сокхон у наредном периоду посетити Србију.

Стални државни секретар Министарства спољних послова и међународне сарадње Уч Борит је захвалио министру Дачићу на пријему, истичући да отварање Амбасаде Камбоџе у Београду суштински потврђује њихов интерес за даље јачање традиционално пријатељских односа са Србијом. Изразио је уверење да ће у наредном периоду доћи до реализације посета на високом нивоу, као суштинском предуслову за јачање политичких, али и економских односа између наших земаља. Државни секретар Борит је овом приликом недвосмислено потврдио чврст став Камбоџе по питању непризнавања једнострано проглашене независности тзв. Косова, пруживши уверавање да ће њихова позиција остати непромењена.
Кључне речи: Камбоџа Ивица Дачић