gototopgototop
četvrtak, 17. oktobar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija i Vijetnam imaju tradicionalno dobre prijateljske odnose
+ larger fontnormal font- Smaller font
I. Dacic_-_delegacija_VijetnamaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić održao je danas sastanak sa Tong Ti Fong, prvom potpredsednicom Narodne skupštine Socijalističke Republike Vijetnam, koja predvodi vijetnamsku delegaciju na 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu.

Ministar Dačić je izrazio dobrodošlicu Fong i poželeo joj prijatan boravak u Beogradu, izražavajući nadu da je Srbija na dostojan način doprinela uspešnom održavanju ovog globalnog parlamentarnog foruma.

Ministar je istakao da Srbija i Vijetnam imaju tradicionalno dobre prijateljske odnose, uspostavljene još tokom formiranja Pokreta nesvrstanih zemalja, koji su održavani i u teškim trenucima borbe vijetnamskog naroda za slobodu i samostalnost, podržane i od strane tadašnje Jugoslavije.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo zbog visokog stepena razumevanja koji postoji između Srbije i Vijetnama, ali i spremnost da se u narednom periodu intenzivira međusobni politički dijalog, razmena poseta, kao i saradnja u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Ministar Dačić je posebno zahvalio vijetnamskoj strani zbog nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, izražavajući nadu da će tu poziciju zadržati i ubuduće.

Prva potpredsednica Narodne skupštine Socijalističke Republike Vijetnam Fong je zahvalila Republici Srbiji na odličnoj organizaciji Generalne skupštine Interparlamentarne unije, istakavši da Beograd ovih dana predstavlja centar svetske parlamentarne diplomatije.

Izrazila je čvrsto uverenje da će prijateljski bilateralni odnosi Srbije i Vijetnama nastaviti da se razvijaju u predstojećem periodu, kao i da će biti ostvareni konkretni rezultati u saradnji na mnogim poljima od zajedničkog interesa, a posebno u oblasti ekonomije, trgovine, kulture i sporta, između ostalog. Naglasila je mogućnosti koje ne samo Vijetnam, već i ceo region Jugoistočne Azije, pruža za razvoj svestrane ekonomske saradnje sa celim svetom, najavivši da će upravo Vijetnam 2020. godine biti predsedavajući Savezom zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN).

Obostrano je izražena spremnost da se u narednom periodu ostvari mnogo intenzivnija komunikacija između institucija i zvaničnika dve zemlje, na obostranu korist naših naroda i vlada.

Ključne reči: Vijetnam Ivica Dačić