gototopgototop
уторак, 27. август 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Потпредседници Владе Србије Ивица Дачић и Небојша Стефановић разговарали о даљим активностима на спречавању пријема такозваног Косова у Интерпол
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic i_StefanovicПотпредседници Владе Републике Србије Ивица Дачић и др Небојша Стефановић разговарали су данас о даљим активностима Министарства спољних послова и Министарства унутрашњих послова на спречавању пријема такозваног Косова у Интерпол.

Министри Дачић и Стефановић сагледали су до сада предузете кораке од стране МСП-а, МУП-а, али и других државних органа, у супротстављању Републике Србије настојањима такозваног Косова да постане део међународне полицијске организације.

Такође, током састанка договорене су и конкретне активности које ће бити предузете до Генералне скупштине Интерпола, која ће се одржати у октобру у Чилеу, како би се спречила политизација ове организације.

Пре свега, како је договорено, потребно је упознати све да би евентуални пријем био у супротности са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244, али и „Кореловом резолуцијом" која је усвојена на Генералној скупштини Интерпола у Пекингу, која јасно дефинише да само државе чланице или посматрачи при Уједињеним нацијама могу бити део ове полицијске организације, што такозвано Косово свакако није.

Такође, министри Дачић и Стефановић сагласили су се да је неопходно све упознати и на опасности од злоупотреба база Интерпола и могућности да поверљиви подаци доспеју у руке криминалаца и терориста, што би угрозило рад свих полиција света.

Кључне речи: Ивица Дачић