gototopgototop
sreda, 12. jun 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministri Dačić i Milanezi izrazili zadovoljstvo ukupnim bilateralnim odnosima Srbije i Italije
+ larger fontnormal font- Smaller font
1idmt12619Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Republike Italije Encom Milanezijem na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Centralno-evropske inicijative (CEI), koji se održava u Trstu.

Prilikom srdačnog susreta obostrano je konstatovano da su politički odnosi Republike Srbije i Republike Italije stabilni i veoma razvijeni. Potvrđen je zajednički interes da se politički dijalog intenzivira u narednom periodu, realizacijom bilateralnih poseta na visokom nivou, ali i pronalaženjem zajedničkog interesa u oblastima poput jačanja regionalne saradnje, infrastrukturnog povezivanja, evropskih integracija, ali i bezbednosti.

Dvojica ministara potvrdili su nastavak političkog dijaloga, uz intenziviranje ekonomske saradnje u narednom periodu. Ministar Dačić je istakao da se tokom ove godine obeležava jubilej 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i deset godina strateškog partnerstva između dve zemlje. Zahvalio je na kontinuiranoj i nedvosmislenoj podršci Italije, koja je i zagovornik proširenja Evropske unije, u procesu evrointegracija Srbije i regiona Zapadnog Balkana.

Ministar Dačić je ponovio interes Srbije za dalje unapređenje ekonomske saradnje sa Italijom, kao jednom od najrazvijenijih oblasti ukupnih odnosa dve zemlje.

Šef srpske diplomatije informisao je ministra Milanezija o aktuelnoj situaciju u regionu i dijalogu Beograda i Prištine, naglasivši da je Srbija posveđena dijalogu uprkos nerazumnim potezima Prištine.

Ministar Milanezi izrazio je zadovoljstvo ukupnim nivoom bilateralne saradnje sa Srbijom koja se odvija na visokom nivou i bez otvorenih pitanja. Pored redovne razmene mišljenja o temama od obostranog interesa, posebno je izdvojio oblast bilateralnih ekonomskih odnosa, prenevši da italijanske kompanije nastavljaju da pokazuju interes za investiranje u Srbiji.

Ministar Milanezi prihvatio je poziv ministra Dačića da u najskorijem vremenu poseti Srbiju.

Ključne reči: Italija Ivica Dačić