gototopgototop
sreda, 17. april 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
U Ambasadi Srbije u Moskvi otvorena izložba povodom obeležavanja 140 godina od otvaranja Poslanstva Kneževine Srbije u Carskoj Rusiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic izlozba otvaranje0Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na otvaranju izložbe povodom obeležavanja 140 godina od otvaranja Poslanstva Kneževine Srbije u Ruskoj imperiji:

„Poštovani gospodine Borisov,
Poštovani gospodine Timčenko,
Uvaženi deputati,
Dame i gospodo,

Hvala vam što ste došli na ovaj prijem povodom obeležavanja veoma značajnog jubileja - 140 godina od otvaranja Poslanstva Kneževine Srbije u Carskoj Rusiji.

Naši diplomatski i politički odnosi, odnosi dve države i naših naroda, sežu daleko u prošlost. Prošle godine obeležili smo svečano 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa ali naši politički odnosi sežu daleko i duboko u srednji vek.


 

Podsetiću da je otvaranje Poslanstva Kneževine Srbije u Sankt Peterburgu došlo u jednom od prelomnih trenutaka za srpski narod - u godinama velikih sukoba i velike borbe za nezavisnost i međunarodno priznanje Srbije. U to vreme jedan značajan deo Srbije bio je pod turskom okupacijom i upravo su poslanstva i konzulati Carske Rusije bili mesta odakle se štitio srpski narod.

Takođe, podsetiću da su mnoga značajna imena srpske politike ali i umetnosti, kulture i bili na mestu ambasadora u Ruskoj imperiji. U rusku prestonicu Srbija je slala ugledne i obrazovane predstavnike poput Laze Kostića, Nikole Pašića, Grujića, Stojana Novakovića i drugih


 

Podsetio bih i na veliku solidarnost koju je Carska Rusija pokazala početkom 20. veka, u momentu kada je Austrougarska napala Srbiju, čime je počeo Prvi svetski rat. Carska Rusija na čelu sa Nikolajem Romanovim ušla je u Prvi svetski rat u znak solidarnosti sa Srbijom. Kada je srpska vojska morala da se povlači preko Albanije i kada je nekoliko stotina hiljada srpskih vojnika, na čelu sa kraljem Petrom i regentom Aleksandrom, došlo do mora i nedeljama čekalo da ih saveznička flota preveze do Grčke i kada se postavilo potanje opstanka tih ljudi, ruski car Nikolaj Romanov uputio je pisma svojim saveznicima Francuskoj i Velikoj Britaniji sa zahtevom da se odmah pomogne Srbiji i da ukoliko se to ne desi da će oni preduzeti samostalne akcije vezane za jedinstvo savezničkog fronta.

Posle Oktobarske revolucije veliki broj ruskih emigranata našao je svoj dom u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

U današnje vreme Srbija i Rusija su bratske i prijateljske zemlje. To su istorijske veze koje niko ne može da prekine i da uništi.

Veoma smo zahvalni Ruskoj Federaciji, predsedniku Putinu, mojim kolegama ministrima koji otvoreno podržavaju Srbiju, srpski narod i teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Sa druge strane Srbija se veoma odgovorno se ponaša, bez obzira na to što smo kandidat za člana EU, nismo i nećemo se pridruživati sankcijama koje su donošene protiv Rusije.


 

Jurij Borisov i ja smo kopredsednici Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije i sa zadovoljstvom mogu da kažem da je spoljnotrgovinska razmena u porastu, prošle godine je bila preko 3 milijarde dolara, ali sam ubeđen da može da bude mnogo viša.

Želimo nastavak saradnje na političkom, ekonomskom ali i na kulturnom, prosvetnom, naučnom i svakom drugom planu.

Danas me je moj kolega Lavrov obavestio da je Ruska Federacija izdvojila još 20 miliona dolara za nastavak razminiranja Srbije. Takođe obavestio me je da je Gasprom je obezbedio 6 miliona za nastavak radova na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save u Beogradu. To će biti najveći hram u našem delu Evrope i veliko je zadovoljstvo što će to biti rezultat zajedničkog rada Srbije i Rusije.

Nadam se da ćemo veoma brzo imati dalje političke susrete na najvišem nivou. U narednim danima očekuje se novi susret predsednika Vučića i Putina na Samitu u Kini. To je veoma važno jer želimo da se konsultujemo i da zajedno nastupamo kada je reč o pritiscima koji dešavaju u vezi sa Kosovom. Takođe, veoma smo zahvalni na podršci  Rusije u SB UN, kada je reč o našem teritorijalnom integritetu.

Prijateljstvo koje je započeto pre više vekova je neraskidivo i još jednom želim da zahvalim na ljubavi i poštovanju koje ukazujete Srbiji i srpskom narodu.

Hvala."