gototopgototop
petak, 08. mart 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Otvoren Konzulat Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom u Piteštiju
+ larger fontnormal font- Smaller font
Pitesti 2Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na ceremoniji svečanog otvaranja Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Davidom Acatom sa sedištem u Piteštiju:

„Poštovani gospodine ambasadore Branković,
Poštovani gospodine Acato,
Dame i gospodo,
Uvaženi gosti,

Čast mi je i zadovoljstvo da vas danas, u ime Vlade Republike Srbije, pozdravim i poželim dobrodošlicu i zahvalim što ste se odazvali pozivu da prisustvujete ceremoniji svečanog otvaranja Konzulata Republike Srbije u Piteštiju, na čelu sa počasnim konzulom gospodinom Davidom Acatom.

Za Srbiju saradnja sa susednim zemljama, pored evro-integracionih procesa, predstavlja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta. U tom kontekstu, želeo bih da sa zadovoljstvom istaknem da Srbija i Rumunija predstavljaju model dobrosusedstva u regionu, što se ogleda kako u odnosima dve zemlje, tako i u odnosima dva naroda. Srpska nacionalna manjina u Rumuniji, kao baštinik bogate nacionalne kulture nastale na ovom prostoru, predstavlja most saradnje između dva naroda i ovu priliku želeo bih da iskoristim da izrazim zahvalnost državi Rumuniji na pomoći koju pruža srpskoj nacionalnoj manjini.

Mnogo je svedočanstava bliskih veza dva naroda i dve države. Pravoslavna vera i tradicija, običaji koje zajednički baštinimo, jedni su od njih. I danas se u Temišvaru mogu čuti talasi Radio Beograda, a u Beogradu Radio Rešice. Spajaju nas Dunav, Djerdap, antički Trajanov most, ali i prekogranični projekti saradnje. Povezuje nas i činjenica da su Novi Sad i Temišvar proglašeni prestonicama evropske kulture za 2021. godinu.

Želeo bih da podsetim da je Rumunija susedna zemlja sa kojom Srbija nikada nije imala većih nesporazuma. Poznata je izjava rumunskog političara Nikolae Jorge u Prvom svetskom ratu da Rumunija ima samo dva prijatelja u susedstvu – Srbiju i Crno More. Ja bih dodao da Rumunija i danas može da računa na iskreno prijateljstvo Srbije.

Ovu svečanu priliku iskoristio bih da se još jednom posebno zahvalim Rumuniji što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost „Kosova", što je za nas veoma važno i osetljivo pitanje i koje želimo da rešimo putem kompromisa, uz veće razumevanje međunarodne zajednice. Zbog toga, mislim da je veoma važno aktuelno predsedavanje Rumunije Evropskim savetom, jer je reč o zemlji koja dobro razume naše probleme i koja pruža podršku Srbiji na njenom evropskom putu.

Od uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše dve zemlje prošlo je 140 godina. Danas prisustvujemo svečanom otvaranju još jednog diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije u Rumuniji - Konzulata na čelu sa počasnim konzulom, što je potvrda našeg opredeljenja da sa Rumunijom nastavimo da negujemo i unapređujemo bliske odnose u svim oblastima od interesa za obe zemlje. Sa naše strane, posebno smo zainteresovani za unapređenje ekonomske saradnje, kojoj visok stepen bliskosti u političkim odnosima može biti dobar oslonac.

Institucija počasnih konzula u Republici Srbiji ima bogatu tradiciju i značaj u diplomatsko-konzularnim odnosima. Danas, danas Republika Srbija ima 74 počasna konzula u inostranstvu, a u Srbiji je otvoreno 27 stranih konzulata na čelu sa počasnim konzulima. Koristim priliku da izrazim zahvalnost rumunskoj strani što je prepoznala našu potrebu i u kratkom roku dala saglasnost za otvaranje Konzulata na čelu sa počasnim konzulom i prihvatila imenovanje i izdala egzekvaturu za gospodina Davida Acata.

U našoj nameri da produbljujemo bilateralne ekonomske odnose, nije slučajno da je grad Pitešti izabran kao sedište Konzulata, a županija Arđeš kao konzularno područje. Naš cilj je da sa Rumunijom intenziviramo ekonomsku saradnju i povećamo rumunske i druge strane investicije u Srbiji, te se nadamo da će doprinos na tom planu dati upravo novootvoreni Konzulat i počasni konzul gospodin David Acato. Uveren sam da će njegovo iskustvo u biznisu i neosporan ugled biti dodatan impuls intenziviranju i proširenju saradnje Srbije i Rumunije, naročito u oblasti investicija.

Poštovani gospodine Acato, dozvolite mi da Vam još jednom poželim mnogo uspeha u Vašem budućem radu.

Hvala!"

Pitesti 1

Pitesti 3