gototopgototop
sreda, 06. februar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija će nastaviti sa svojim aktivnim učešćem u Koaliciji za borbu protiv DAEŠ-a
+ larger fontnormal font- Smaller font
Vasington 1„Svake godine se održava sednica članica Koalicije za borbu protiv DAEŠ-a.
Srbija je među prvim zemljama pristupila ovoj Koaliciji. Aktivno smo pomagali Vladi Iraka u borbi protiv DAEŠ-a, i nastavićemo i dalje sa tom podrškom.

Nažalost, Srbija je iz regiona gde su strani borci bili prisutni još devedesetih godina. Međutim, međunarodna zajednica nije na vreme prepoznala da je to, na neki način, baza za regrutovanje terorista koji će biti upotrebljeni širom sveta. Posle terorističkog napada u SAD-u, gotovo da nema grada u svetu koji nije bio žrtva terorističkih ataka.

Uspeh borbe protiv terorizma zavisiće od saradnje država – bezbednosnih struktura, policija, bezbednosnih službi i Srbija spremna da tome da veoma aktivan doprinos.

Bilo je veoma bitno i obraćanje predsednika Trampa, time se pokazalo da je ta tema visoko na agendi SAD-a.

Kao što sam rekao, Srbija je deo Koalicije za borbu protiv DAEŠ-a. Upozoravamo na to da postoje veliki problemi, pogotovo kada je reč o regrutovanju stranih boraca iz našeg regiona.

Teritorija Kosova i Metohije, kada gledamo broj stanovnika, je teritorija gde je procentualno bilo najviše učesnika ratova  u redovima DAEŠ-a. Upravo je velika opasnost da će se oni vratiti u naš region i da će se teroristička dejstva preneti i na naš region. Imajući sve to u vidu mi ćemo nastaviti sa svojim aktivnim učešćem u Koaliciji za borbu protiv DAEŠ-a", izjavio je u Vašingtonu šef srpske diplomatije.