gototopgototop
petak, 01. februar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u Bukureštu na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i država kandidata za članstvo
+ larger fontnormal font- Smaller font
Bukurest 1Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas u Bukureštu na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i država kandidata za članstvo, u organizaciji visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federike Mogerini i rumunskog predsedavanja EU.

Centralna tema sastanka bili su odnosi sa Kinom, kao i budućnost regiona Zapadnog Balkana, jačanje dijaloga i unapređenje regionalne saradnje u kontekstu globalnih izazova. Na marginama sastanka ministar Dačić imao je i niz bilateralnih sastanaka sa evropskim i regionalnim zvaničnicima.


U nastavku je integralna verzija govora ministra Dačića sa neformalnog sastanka MIP-ova EU i država kandidata na temu „Saradnja sa Narodnom Republikom Kinom i zajednički interesi i izazovi":

„Dame i gospodo,
Uvažene kolege,

Dozvolite da najpre zahvalim visokoj predstavnici EU gospođi Mogerini i gospodinu Meleškanuu na pozivu da učestvujem na sastanku u ovom formatu, koji predstavlja priliku za neformalnu razmenu mišljenja o globalnim izazovima, stabilnosti i budućnosti regiona Zapadnog Balkana. Posebno bih zahvalio Rumuniji, koja je zadržala politiku proširenja EU na vrhu liste prioriteta predsedavanja Evropskom unijom.

Svesni smo da postoje razlike među članicama EU kada su u pitanju njihovi bilateralni odnosi sa Pekingom, ali to ne sprečava EU da sarađuje dobro i otvoreno u oblastima koji su u nadležnosti Unije. Verujemo da intenzivna saradnja Unije sa Kinom može da doprinese boljem razumevanju i u drugim oblastima. Zajednički je cilj svih, i EU i nas kandidata, da se prevazilaze ekonomske barijere i da se pomogne jačanju koncepta multilateralizma kroz otvoren dijalog. Republika Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, ima obavezu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da usklađuje svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU, što i poštuje.

Jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije, pored integracije u EU i jačanja saradnje sa susednim zemljama, je i produbljivanje odnosa sa zemljama iz drugih regiona, među kojima NR Kina ima veoma značajno mesto.

Od uspostavljanja Strateškog partnerstva 2009. godine i Sveobuhvatnog strateškog partnerstva 2016. godine, možemo reći da naše odnose karakteriše visok stepen uzajamnog poverenja i podrške u najvažnijim pitanjima, kao i rastuća ekonomska saradnja, ali i jačanje kulturnih veza.

Republika Srbija pridaje veliki značaj daljem jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa NR Kinom, saradnji u okviru inicijative Pojas i put, kao i mehanizmu saradnje Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope "16+1".

U oktobru 2018. u Beogradu su organizovani Treći forum ministara saobraćaja i Treći forum gradonačelnika prestonica Kina-CIEZ, a u maju 2018. forum o saradnji u oblasti šumarstva. Srbija se trenutno priprema za što bolje učešće na sastanku šefova vlada Kine i CIEZ u Dubrovniku početkom aprila 2019.

Vrlo dobru ekonomsku saradnju sa Kinom karakteriše niz kapitalnih projekata, u oblasti infrastrukture i energetike, pri čemu izdvajamo projekat izgradnje brze železnice na liniji Beograd-Budimpešta. U Republiku Srbiju su došle i velike kineske investicije, a u decembru 2018. Srbija je primljena u članstvo Azijske infrastrukturne investicione banke, jedne od najvažnijih finansijskih institucija u svetu.

Ključni interesi koji motivišu saradnju Srbije sa NR Kinom su ekonomski razvoj i podrška koju NR Kina pruža Srbiji na međunarodnom planu, posebno u Savetu bezbednosti UN.

Od početka naše borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, NR Kina pruža principijelnu podršku utemeljenu na međunarodnom pravu, što i danas čini, ne samo na sednicama SB UN, već i u drugim međunarodnim formatima, zalažući se da se, kroz otvoreni dijalog Beograda i Prištine, dođe do kompromisnog i održivog rešenja.

Kao što je svima poznato, na snazi je duže od dva meseca odluka Prištine o uvođenju taksi od 100% na robu iz ostalog dela Srbije i Bosne i Hercegovine, kojom se krše odredbe sporazuma CEFTA i koja onemogućava dalje razgovore.

Stoga apelujemo na EU i njene države članice da ubede pojedine političke aktere u regionu Zapadnog Balkana, da jednostrani potezi nisu rešenje problema, već da je najvažnije da se vratimo dijalogu kao jedinom ispravnom putu koji treba da dovede do sveobuhvatnog rešenja.

Čvrsto verujemo da je interes EU, ali i NR Kine, stabilan i prosperitetan region Balkana, kao deo evropskog kontinenta. Zapadni Balkan predstavlja važan trgovinski pravac i region u kome kineske kompanije mogu da testiraju svoje mogućnosti na evropskom tržištu.

Logika je jednostavna: Ako se članice EU sve više otvaraju kineskom kapitalu i investicijama, onda nema razloga da to ne čini i Srbija, pogotovo sada nakon što pojedine članice EU učvršćuju partnerske odnose sa Kinom. EU je najveći trgovinski parner Kine, dok je Kina drugi po veličini trgovinski partner EU, tako da uzajamno mogu mnogo da dobiju od integracije i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

Hvala vam na pažnji."


Bukurest 2                                            Bukurest 5

Bukurest 3                                           Bukurest 4

Bukurest