gototopgototop
ponedeljak, 21. januar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Republika Palau poništila priznanje Kosova
+ larger fontnormal font- Smaller font
Palau -_predsednikPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa predsednikom Republike Palau Tomijem Remengesom koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, ministar Dačić je rekao da je Palau 13. zemlja koja je preispitala svoj stav o prihvatanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Predsednik Republike Palau predao je ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću notu o odluci te zemlje da suspenduje sve prethodne odluke i deklaracije u vezi sa pitanjem statusa Kosova, a time i odluku o priznavanju, sve do okončanja dijaloga Beograda i Prištine.

„Republika Palau smatra da njena podrška rešenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, a ne definisanje tog statusa pre okončanja dijaloga.

U međuvremenu Republika Palau suspenduje sve prethodne odluke i deklaracije u vezi sa pitanjem statusa Kosova.

Dijalog je od presudne važnosti, predstavlja željeni mehanizam za postizanje pravednog, trajnog i održivog rešenja. Onda kada dve strane postignu dogovor Republika Palau će čvrsto podržati stav koji ustanove dve strane. U međuvremenu Republika Palau suspenduje sve prethodne odluke ili izjave u vez sa statusom Kosova", navodi se u noti.

Nota Palau_-_eng          Nota -_Palau

Šef srpske diplomatije je istakao da je odluka o preispitivanju posledica dobrih i prijateljskih odnosa dve zemlje. Naglasio je, da u odnosima sa Republikom Palau, ne želi da Kosovo bude jedina tema.

„Za nas je to bitno da pokažemo da su laži to što govori Priština da ih je priznalo 116 zemalja. Palau je pre četiri godine glasao za Kosovo u Unesku. Ako je bio značajan tada glas za Kosovo, svakako je značajan i sada kada više neće glasati. Njihov stav je principijelne prirode. Nota je sastavljena na veoma prihvatljiv način za sve, da daju prednost dijalogu i da će prihvatiti rezultate dijaloga. Dakle, da dotle poništavaju sve odluke koje su ranije donošene vezano za status Kosova", objasnio je ministar Dačić.

Predsednik Republike Palau istakao je zadovoljstvo zbog posete Srbiji i zahvalio ministru Dačiću na srdačnoj dobrodošlici.

„Jako malo poznajemo situaciju u ovom delu sveta. Moj prethodnik je priznao je Kosovo u to vreme. Mislim da nije razumeo da je ovo nešto što traži dijalog, razumevanje, jer mi ne želimo da se isto desi u našoj zemlji, regionu, na našim ostrvima. Nama treba dijalog, ne rat i neko ko će doneti odluke umesto nas", objasnio je predsednik Remenges dodajući da Palau želi da pruži priliku Kosovu i Srbiji da razgovaraju i smislenim dijalogom reše problem.